fbpx

Ce este, de fapt, calendarul de Advent. Tot ce trebuie să știi despre această tradiție

Ce este, de fapt, calendarul de advent. Tot ce trebuie să știi despre această tradiție. Sursă foto: Canva
Ce este, de fapt, calendarul de advent. Tot ce trebuie să știi despre această tradiție. Sursă foto: Canva

Cu siguranță ai auzit de calendarul de Advent, dar mulți nu știu ce înseamnă acesta. Este vorba despre o tradiție veche, care a fost preluată în ultimii ani și de către creștinii ortodocși din România.

La origine, cuvântul provine din latină. „Adventus” înseamnă „venire”. În calendarul romano-catolic simbolizează cele patru săptămâni de dinainte de Crăciun. Această perioadă poate să dureze între 22 și 28 de zile.

Ce este calendarul de Advent?

Însă, cu timpul această tradiție religioasă s-a transformat în ceva comercial. În mod normal, în cele patru zile de duminică din săptămânile de Advent se țin slujbe speciale și se aprinde câte o lumânare din coronița pregătită special pentru Advent.

Citeste si:  Telefoanele viitorului

În zilele noastre, calendarul acesta ia multe forme și este folosit și de către credincioșii ortodocși.

Mai precis, se pregătește câte un cadou pentru fiecare zi din perioada 1-24 decembrie. Poate fi vorba despre bomboane de ciocolată, cărți, liste cu activități, jocuri, prăjituri, lumânări parfumate, etc.

În fiecare zi te poți bucura de câte o surpriză din calendarul de Advent. În magazine găsești tot felul de idei pentru astfel de calendare deja făcute și gata de cumpărat.

Citeste si:  Mila Jovovich se marita...din nou!

Tot ce trebuie să știi despre această tradiție

Tradiția calendarului de Advent ar fi pornit după ce un preot care slujea într-un orfelinat era asaltat de întrebările copiilor nerăbdători, care voiau să știe câte zile mai sunt până la Crăciun.

Așa s-a gândit el să așeze 24 de lumânări și să le aprindă micuților în fiecare zi câte o lumânare, ca să știe sigur când vine Moș Crăciun, conform Povești Săsești.

Primul calendar de Advent în forma pe care o știu mulți astăzi a fost creat în anul 1851. În anul 1902 a apărut și varianta tipărită, în orașul Hamburg, cu imagini și mesaje biblice.

Citeste si:  In Filipine, sa stai la bariera. De corali

În România, acest obicei a fost făcut cunoscut de către sașii care au preluat acest obicei din Germania. Însă, mulți au rămas sceptici și au decis să se limiteze la slujbele religioase obișnuite.

Coronițele de Advent, precum și lumânările de ceară din ele, care se aprind în aceste zile, erau făcute în casă, în zona Transilvaniei. De lumânări se ocupau băieții tineri, iar bătrânele împleteau coroanele.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.