fbpx

Limbajul copiilor in primul an de viata

Please select a featured image for your post

Inca de la nastere copilul incearca sa comunice cu cei din jurul lui, iar modurile in care faceacest lucru sunt foarte diferite. Plansul este mijlocul prin care in primele luni de viata copilul isi exprima nevoile. Ulterior, modul lui de exprimare se imbunatateste trecand de la simple sunete la silabe, iar apoi la cuvinte usoare. Primele 6 luni de viata. Chiar daca nu poate vorbi, inca de la nastere bebelusul incearca sa comunice cu cei ce se afla in jurul lui, iar singurulmod prin care este capabil sa faca acest lucru este plansul. Prin intermediul plansului copilul isi exprima nevoile (de foame, de somn, de scutec nou, de alint, etc.). Cu timpul, proaspata mamica va incepe sa diferentieze plansul copilului, stiind exact motivul pentru care acesta vrea sa se faca auzit. Nou-nascutul recunoaste vocea mamei si o diferentiaza de a celorlalte persoane deoarece este obisnuit cu ea inca din burtica mamei. Este foarte important ca membrii familiei sa incerce sa vorbeasca cu bebelusul chiar daca acesta nu intelege sensul cuvintelor, dar in acest fel il ajuta in dezvoltarea lui. Bebelusul este atent la intonatia cu care sunt rostite cuvintele, de aceea este esential ca tonul vocii sa fie unul scazut, unul bland. Incepand cu varsta de 2-3 luni, bebelusul incepe sa gangureasca si sa-si exprime starile emotionale prin diverse sunete.
Daca este suparat, acest lucru va fi vizibil, iar daca e multumit el va scoate sunete vesele.Acestea sunt de fapt primele incercari ale copilului de a vorbi. Cu timpul, in jurul varstei de 5-6 luni sunetele pe care le scoate vor fi tot mai variate, utilizand tonuri diferite in concordanta cu starea sa emotionala din momentul respectiv. Copilul incepe sa povesteasca repetand silabe simple (pa-pa, da-da, ga-ga, ta-ta) si atunci cand este singur si atunci cand este inconjurat de alte persoane. Modul prin care se exprima se imbunatateste de la o zi la alta, iar aceste silabe vor fi pronuntate din ce in ce mai corect.
Citeste si:  Femeile se implica mai mult decat barbatii in actiuni caritabile
De la 6 luni la 1 an. In jurul varstei de 8-9 luni repetarea silabelor cum ar fi ta-ta ii poate face pe parinti sa creada ca bebelusul asociaza aceste sunete cu persoana respectiva, insa copilul le repeta doar pentru placerea sa, fara a le adresa cuiva. In general, in apropierea varstei de 12 luni majoritatea copiilor pronunta cateva cuvinte simple cum ar fi tata, bebe, papa si le adreseaza persoanelor in cauze. Unoeri, copii pot pronunta alte cuvinte in locul acestora. Copilul incepe sa inteleaga legatura dintre cuvinte si persoane sau obiecte fiind capabil sa-si indrepte privirea sau manuta daca il pui sa numeasca un obiect sau o persoana. Ei pot pronunta cuvinte simple formate din doua silabe.
Citeste si:  Fugi de gripa si raceala
Parintii trebuie sa fie foarte atenti la modul in care copilasul lor se exprima. Multi copii incep sa formeze cuvinte in jurul varstei de 13-15 luni, insa exista si copii care pot face acest lucru inca de la 9 luni. Parintele nu trebuie sa se alarmeze daca pana la un an copilul nu spune mama, tata, etc. –cuvinte simple, dar ar trebui sa ceara sfatul unui medic pediatru in cazul in care copilasul nu gangureste pana la implinirea varstei de un an.
Haine pentru copii

Citeste si:  Testul podoabei capilare pune diagnosticul de anorexie sau bulimie
Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.