fbpx

Dieta mediteraneana previne episoadele depresive

Un articol publicat recent in Arhivele de Psihiatrie Generala (unul dintre jurnalele publicate de Asociatia Medicala Americana) recomanda renumita dieta mediteraneana, bazata in special pe legume, fructe, alune, cereale integrale si peste, sustinand ca cei care opteaza pentru aceasta dieta prezinta un risc scazut de depresie.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Dr. Almudena Sanchez-Villegas de la Universitatea din Navarra (Palplona, Spania), impreuna cu colegii sai, au analizat raspunsurile oferite de aproximativ 10.100 de spanioli sanatosi clinic, la un chestionar aplicat in perioada anilor 1999 – 2005.

Chestionarul de frecventa alimentara a urmarit sa permita cercetatorilor sa identifice masura in care subiectii optau pentru dieta mediteraneana, pe baza a noua componente: consum ridicat de acizii grasi monosaturati in detrimental acizilor grasi saturati; consumul moderat de alcool si produse lactate; consumul scazut de carne rosie; si consumul ridicat de legume, fructe, alune, cereale si peste.

Citeste si:  Joaca, esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copilului

Dupa o perioada medie de monitorizare de 4,4 ani, in cadrul esantionului au fost inregistrate doar 480 de noi cazuri de depresie, dintre care 156 – barbati, si 324 – femei. Persoanele care urmau cu strictete dieta mediteraneana prezentau un risc de 30% mai mic de a suferi un episod depresiv, comparativ cu cei pentru care aceasta dieta constituia doar o alternativa la alte tipuri de alimente.

Legatura dintre dieta mediteraneana si riscul de depresie nu a fost influentata de alte variabile precum stilul de viata, starea civila sau folosirea centurii de siguranta in autoturism.

Mecanismele specifice prin care adoptarea dietei mediteraneena poate contribui la prevenirea instalarii nu sunt foarte bine cunoscute, mentioneaza autorii, adaugand insa ca anumite alimente pe care aceasta le include pot imbunatati circulatia sanguina, combate bolile inflamatorii, reduce riscul de boli de inima si ajuta la regenerarea celulara, toate acestea ducand la o scaderea a riscului de a dezvolta depresii.

Citeste si:  Cum tratam caderea parului cu aromoterapie...

„Cu toate acestea, rolul dietei in ansamblu poate fi mult mai important decat efectul pe care alimentele il au separat. Putem argumenta ca o combinatie sinergetica, intre omega-3, alti acizi grasi nesaturati si antioxidanti naturali care se gasesc in uleiul de masline si alune, flavoinoizii din fructe, si cantitatile semnificative de acid folic si vitamine B care se regasesc in dieta mediteraneana, poate constitui o masura de protectie extrem de eficienta impotriva depresiei”, mentioneaza Sanchez-Villegas in Arhivele de Psihiatrie Generala.

Sursa: Archives of General Psychiatry

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.