fbpx

ADHD – o tulburare care nu tine cont de vacanta de vara

Cel de-al III-lea Congres de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania debuteaza la Bucuresti joi (2 septembrie 2010). Timp de patru zile, peste 250 de specialisti din Romania si din strainatate vor discuta despre intelegerea si tratamentul bolilor mintale ale copiilor si adolescentilor, cu accent pe autism si ADHD, de la evaluare la tratament si integrare socio-scolara, si sanatatea mintala a copilului si adolescentului din perspectiva echipei multidisciplinare. In zilele de 4 si 5 septembrie, lucrarile conferintei se vor derula la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Al. Obregia”, unde sunt asteptati deopotriva si pacienti si familiile acestora.

Abodarea comuna a ADHD, in tratamentul caruia sa fie implicati medici psihologi, psihiatri, neuropsihiatri si familiile copiilor afectati, constituie unul dintre principalele obiective ale Congresului. „Vestea buna este ca, depistata si tratata consecvent, aceasta tulburare are mari sanse sa dispara, iar copilul va deveni un adolescent si apoi un adult sanatos. Pe de alta parte, parintii trebuie sa inteleaga ca, odata inceput, tratamentul nu trebuie oprit pe perioada vacantelor”, afirma prof. univ. dr. Mircea Tiberiu, unul dintre specialistii prezenti la Congres.

Citeste si:  Obsesia pentru curatenie poate duce la depresie

Chiar daca nu se duc la scoala pe timpul verii si poate nu au teme de efectuat, copiii si adolescentii sunt in continuare angrenati in rutina de dimineata, zi si seara a familiei, isi pastreaza ritmul de somn si pot avea activitati extracuriculare sau continua activitatile sportive in vacanta. Pentru toate aceste activitati au nevoie de ocntrol si de siguranta exercitarii corecte a sarcinilor ce le revin.

De foarte multe ori, multumiti de rezultatul tratamentului din timpul scolii, cand vad ca intr-adevar copilul si-a imbunatatit performantele, parintii decid sa intrerupa peste vara tratamentul, cu gandul ca pot face fata hiperkineziei si lipsei de atentie. Este de datoria medicilor sa aduca la cunostinta parintilor ca aceasta abordare este eronata, pentru ca secretul este tocmai continuarea atat a tratamentului comportamental, alaturi de psihopedagogi, cat si a tratamentului medicamentos, conform recomandarilor specialistilor.

„Familiile si tinerii informati participa mai activ la procesul terapeutic, iau decizii mai intelepte, se inteleg mai bine cu medicul lor si adera mai mult la tratament. Comunicarea cunostintelor actuale despre ADHD poate transforma o relatie dominata de medic intr-una centrata pe beneficiar. Chiar daca aleg sa nu se implice in deciziile terapeutice, familiile si tinerii cu ADHD au acum posibilitatea de a sti mai multe despre ADHD, prognostic si optiunile terapeutice”, declara psihologul clinician Gaspar Gyorgy, de la Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala din Bucuresti.

Citeste si:  Un abdomen plat la barbati inseamna o viata mai lunga

Deficitul de atentie si hiperactivitate, sau ADHD, este o afectiune biologica a creierului despre care se crede ca este cauzata de un dezechilibru intre o parte dintre neurotransmitatorii creierului. Acestia sunt substante folosite pentru a trimite semnale intre celulele nervoase. ADHD este una dintre cele mai comune afectiuni intalnite in copilarie si adolescenta, estimandu-se ca 3-7% dintre elevi pot suferi de ADHD. Boala poate fi mostenita genetic, in familiile in care un copil sufera de ADHD existand 30-40% sanse ca si fratele sau sora sa aiba aceeasi afectiune. In plus, expertii estimeaza ca pana la 60% dintre copiii cu ADHD vor avea boala si la maturitate.

Material realizat de biol. Rodica Popescu

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.