fbpx

Obsesia pentru curatenie poate duce la depresie

Eliminarea constanta a tuturor bacteriilor si virusurilor din mediul de viata a dus la crearea unor medii sterile, care, la randul lor, fac ca sistemul nostru imunitar sa slabeasca. O descoperire recenta arata ca slabirea sistemului imunitar nu creste numai riscul de astm si alergii, ci afecteaza si felul in care functioneaza creierul uman.

In opinia specialistilor, unele bacterii sunt necesare pentru intarirea sistemului imunitar al omului, in absenta lor organismul ajungand sa aiba reactii exagerate la praf si polen, rezultand in alergii. Mai mult decat atat, cercetatorii considera ca aceasta supra-reactie impiedica si abilitatea creierului de a produce anumite substante chimice care ne fac sa ne simtim „fericiti” – cum este serotonina, asa-numitul „hormon al fericirii”, fapt ce, pe termen lung, poate duce la instalarea depresiei.

Citeste si:  Afla trucurile care te ajuta sa iti pastrezi silueta la orice varsta

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta americani au studiat procesul inflamator care afecteaza creierul, prin recrutarea a 27 de pacienti ce urmau tratamentul pentru hepatita C – cunoscut a produce reactii similare. „Credem ca sistemul imunitar cauzeaza depresia. Pe masura ce omul creste si se dezvolta, sistemul imun se dezvolta si el. Daca suntem expusi la bacterii si paraziti, atunci organismul va controla mai bine acest proces inflamator”, a explicat unul dintre coordonatorii studiului, adaugand ca in prezent oamenii au devenit foarte preocupati de crearea unui mediu de viata mai igienic, ceea ce face ca sistemul imun sa nu fie practic „antrenat” pentru a contracara agentii infectiosi.

Citeste si:  Slabeste in mod sanatos, fara a urma o dieta restrictiva!

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.