În ziua de astăzi, putem găsi în orice magazin o varietate mare de produse. Însă, puțini își mai amintesc ce este, de fapt, zăbicul sau prăjitura olteanului sărac.
Acest fel de mâncare, pregătit din mălai, a apărut în perioada dintre Al Doilea Război Mondial și perioada colectivizării. Țăranii sărmani din zona de câmpie a județului Mehedinți au inventat acest preparat inedit.
Ce este zăbicul sau prăjitura olteanului sărac?
O bătrână din Valea Copcii a dezvăluit secretele acestui fel de mâncare. Este foarte sănătos și gustos, ieftin și ușor de făcut.
Cu toate că sunt anumite variante și pe internet sau în restaurante, nu se compară cu cea pregătită de femeile din regiunea respectivă.
„Acolo, zabicul se prepara ca mămăliga. Reţeta originală este altcumva: se iau felii de mălai copt la ţest sau cuptor şi se rup în bucăţi mici, cu coajă cu tot şi se pun într-o raină de tuci, unde s-a pus un strat de ulei cât să-i acoperă fundul, dar numai după acesta este încins.
Şi se amestecă cu făcăleţu, continuu, să nu se prindă şi pentru ca uleiul să fie absorbit de bucăţile de mălai. După ce se prăjeşte timp de zece minute nu ai adăuga două ouă bătute, o mână de jumări sau câteva fărimituri de trandafir ce-i spune olteanu şi cârnaţ.
Nu face rău şi ajută la slăbit şi la foame. În satul ăsta al meu doar când este nedeea satului – Duminica Tomii – nu se pregăteşte zăbic, că e zi mare, vin neamurile şi trebuie să le pui pe masă bucate alese, nu cele tradiţionale””, a declarat Vetuţa Munteanu pentru Agerpres.