fbpx

Mamaliga cu ciuperci la cuptor si lasagna cu vinete si ardei copti

Poate ca, pe ultima suta de metri pana la Pasti, mai scapam de pacate si de kilograme: iata doua preparate de post. Daca nu se poate si nu se poate, avem si varianta compromisului, niste smantanica si cascaval turnate peste lasagna vegetariana.

Mamaliga cu ciuperci la cuptor

Ingrediente:
300 g ciuperci
1 ceapa
marar si patrunjel
100 ml ulei
200 g malai
piper, sare.

Mod de preparare:
Spalam ciupercile si le taiem marunt, atat palariile, cat si coditele. Tocam si ceapa si punem la prajit in ulei cat sa acopere fundul vasului. Cand devine ceapa aramie, punem si ciupercile. Nu e nevoie de apa, vor lasa ele destula. Acoperim vasul si lasam sa fiarba la foc mic, mestecand din cand in cand. Il vom tine pe foc o jumatate de ora, timp in care zeama ar trebui sa scada de tot. Spre sfarsit, punem si verdeata tocata, sare si piper.
Am preparat intre timp mamaliguta. Nu mai e cazul sa dam reteta: cei ce nu stiu s-o prepare vor experimenta mamaliga simpla, ca sa elimine riscul de a strica bunatate de ciuperci. Cand e gata mamaliga, potrivit de moale sau de tare, ungem un vas cu ulei pe fund si pe pereti, punem un strat de mamaliga, ciupercile peste el si inca un strat de mamaliga. Bagam vasul la cuptor pentru 20 de minute.

Lasagna cu vinete si ardei copti

Ingrediente:
200 g foi de lasagna
4 vinete
4-5 ardei grasi
1 ceapa
3-4 rosii
200 g pasta de rosii
3 catei de usturoi
oregano
sare, piper.

Mod de preparare:
Coacem vinetele si ardeii pe o tablie. Cand sunt gata, stropim legumele cu apa si le tinem 15 minute acoperite; se vor inabusi si le vom curata mai usor. Tocam vinetele pana se fac bucatele, nu trebuie sa devina o pasta, ca pentru salata. Dupa ce curatam ardeii, le scoatem cotoarele si semintele fara sa-i spalam sau sa-i scufundam in apa, ca sa nu-si piarda zeama gustoasa.

Citeste si:  Limbajul florilor

Taiem ceapa marunt si o prajim. Punem peste ea, in tigaie, rosiile decojite so facute cubulete si usturoiul zdrobit. Amestecam cu oregano, sare si piper si lasam cateva minute pe foc.

Am fiert foile de lasana in apa cu putina sare. Luam un vas termorezistent si pregatim cuptorul. Pe fundul vasului punem un strat de vinete si ardei si turnam peste el, uniform, pasta de rosii condimentata dupa gust. Intindem un strat de lasagna, iar peste el rosiile cubulete. De fapt, alternam straturile cum vrem, avand insa grija ca deasupra sa vina unul de lasagna. Daca nu vrem mancare de post, mai turnam peste el smantana si cascaval ras.

Citeste si:  Bucataria franceza
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.