fbpx

Eleganta parchetului in casa ta

Elegant, practic si durabil, parchetul se poate dovedi un material ideal pentru podeaua oricarei case. Oricare ar fi tipul de decor ales, trebuie sa existe o nuanta si un tip de parchet care sa se potriveasca intocmai, atat culoarea cat si marimea placilor de lemn fiind foarte variate.

Tendintele actuale se indreapta catre lemnul nobil si exotic de teak, wenge, tauari, dar si catre sortimentele autohtone, care pastreaza micile imperfectuni ale lemnului, dand impresia de rustic. Desi regulile design-ului interior spun ca lemnul inchis la culoare se potriveste in interioarele clasice, iar cel deschis in casele contemporane, tendintele in decoratiuni permit jocurile cu nuante, modele si texturi.

Daca alegerea acestora este conditionta numai de gusturile si de imaginatie fiecaruia, tipul de parchet trebuie ales cu grija, astfel incat investitia sa fie una profitabila.

Cel mai recomandat de profesionisti este parchetul masiv. Cu un pret destul de ridicat, parchetul masiv este o investitie importanta, dar avand in vedere ca poate dura mai mult decat o viata de om, efortul financiar merita facut. Rezistent la trafic, parchetul masiv are si o capacitate foarte buna de izolare termica. Este adevarat ca se zgarie foarte usor, mai ales in casele in care exista animale de companie, dar, avand o grosime mare, de pana la un centimetru si jumatate, poate fi raschetat de mai multe ori, pentru a-l readuce la aspectul initial. Dezavantajul acestui tip de parchet este acela ca, fiind fabricat din lemn natural, nu este foarte rezistent la apa, deci nu poate fi folosit in camerele cu umiditate mare si nu poate fi spalat cu apa. Totusi exista si sortimente tratate astfel incat sa capete o rezistenta mai mare si in conditii de umiditate.

Al doilea tip, ca si calitate, este parchetul triplu sau dublu stratificat, format dintr-un strat subtire de lemn de calitate, atasat de unul sau doua straturi de material mai slab calitativ. Pretul este mediu, dar avantajul consta in faptul ca cele doua sau trei straturi sunt presate si bine uscate, deci sansele ca parchetul sa “lucreze” sunt mici. Durata de viata este mai mica decat in cazul parchetului masiv, pentru ca stratul de lemn este mai subtire si se poate rascheta de mai putine ori.

Citeste si:  Proiectare casa

Unui buget redus se potriveste parchetul laminat, care are cel mai mic pret insa la o calitate pe masura. Nu este de fapt fabricat din lemn, ci dintr-un inlocuitor de calitate mai slaba, peste care se aplica, pe ambele parti, o folie din plastic transparent. In afara de pretul scazut, marele avantaj este acela ca parchetul laminat rezista foarte bine in conditii de umiditate. Pe de alta parte, nu poate fi raschetat atunci cand se uzeaza deci nu poate fi decat o invstitie pe termen scurt.

Citeste si:  Varza de Bruxelles gratinata

Pentru mai multe rezistenta se recomanda parchetul din lemn dur, cele mai potrivite fiind sortimentele din nuc, cires si frasin. O podea cu aspect rustic se poate obtine cu ajutorul lemnului de stejar, care este puternic texturat cu nervuri si noduri vizibile. Tonurile inchise ale nucului si maroniul-roscat al ciresului sunt potrivite pentru a da o nota aparte podelei si a o pune in evidenta.
Daca accentul trebuie sa cada asupra altui element al camerei, se vor alege culorile deschise ale frasinului, mesteacanului sau stejarului.

Un aer de exotism se poate obtine cu ajutorul parchetului din lemn rar de bambus, teak, merbau, wenge, doussie, iatoba, iroko sau tauari. Aceste sortimente sunt durabile, rezistente la umiditate si au culori variate, de la bej rosiatic pana la maro inchis fiind potrivite pentru aproape orice stil de design, de la cele clasice, pana la cele mai moderne.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.