fbpx

Pui cu menta si rozmarin si reteta de salam de vara

Salamul de vara oare se face vara sau se mananca vara? N-are prea mare importanta: noi o sa-l si preparam, o sa-l si consumam in acest anotimp. Fiind afumat la cald, nu rezista mai mult de trei saptamani. Iar ca sa-l afumam la rece, ar insemna sa facem afumatoarea in frigider… Cat despre puiul nostru, menta, rozmarinul si sarea marina il vor face sa para crescut in bazinul Mediteranei…

Pui cu menta, rozmarin si lamaie

Ingrediente:
un pui intreg
o legatura menta proaspata
cateva ramurele de rozmarin
2 lamai
un ardei iute
3 catei de usturoi
50 ml ulei de masline
sare marina.

Mod de preparare:
Puiul il spalam si il curatam, fara sa il desprindem vreo parte de trup. Pregatim sosul pentru ungerea pasarii. Pisam in mojar cateii de usturoi cu sare marina. Punem apoi cateva felii de ardei iute, dupa cum ne place, si frunzele de menta tocate marunt. Frecam compozitia. Mai punem zeama de la o lamaie si ulei de masline. Amestecam. Pregatim o umplutura simpla pentru pui: tulpinele de menta, ramurelele de rozmarin si lamaia taiata in mai multe felii, cu coaja cu tot. Acestea le punem in interiorul puiului (dupa ce e gata, le aruncam), iar la exterior, dupa ce l-am asezat in tava, il ungem bine cu sosul preparat. Clatim mojarul cu o ceasca de apa si o aruncam in tava. Punem tava in cuptorul incins. Din cand in cand, stropim puiul cu sos. Il lasam sa se rumeneasca.

Reteta Salam de vara

Ingrediente:
1 kg carne de porc
1 kg carne de vita
500 g slanina cruda
50 g sare
2 g silitra
boia dulce
cimbru
piper
ienibahar
coriandru
mate de vita groase
ulei
1-1,5 l vin alb.

Mod de preparare:
Sa lamurim intai ce e cu silitra. E vorba de azotatul natural de potasiu sau praful de pusca. Silitra o punem, 1 g la 1 kg de carne, sa pastram culoarea carnii. Daca nu ne intereseaza aspectl acesta, nu mai punem silitra. Asadar, pudram carnea tocata cu silitra, o amestecam cu grasimea tocata, sarea si mirodeniile. Prin masina de tocat dotata cu palnie speciala o introducem in matul de vita, avand grija sa fie cat de indesata. Legam rudele de salam cu ata la capat. Lungimea lor o stabilim in functie de adancimea oalei sau a cratitei in care le vom fierbe: atarnam salamul de o vergea sau mai multe in oala astfel incat sa nu atinga fuindul vasului.

Citeste si:  Umpleti casa cu flori

Umplem vasul cu apa si vin alb in parti egale si tinem salamul sa fiarba la foc mic 15 minute. Stinem focul si il lasam sa se raceasca o data cu lichidul. Dupa ce se zvanta, il punem la afumat, la cald, pentru vreo 4 ore. Asta inseamna ca trebuie sa stea intr-o incinta la cel putin 30 de grade Celsius, iar fumul il scoatem cu rumegus uscat si rumegus umezit. Sa nu fie rumegus de brad! Dupa ce am afumat salamul, il ungem pe toata suprafata exterioara cu ulei si il tinem o zi intr-un loc aerisit. Salamul nostru de vara (si de casa) va rezista doua-trei saptamani.

Citeste si:  Plante de apartament cu efecte toxice
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.