Un alt aspect care trebuie stiut despre fiecare casnicie dar si despre relatii in general, este ca relatia nu are nici un fel de viitor daca nu sunteti capabili sa faceti compromisuri, sa gasiti o cale de mijloc, sa lasati cate putin fiecare pentru ca totul sa fie bine. Mama ta iti va spune sa cedezi mereu in fata sotului si sa eviti certurile, prietenele tale iti vor spune, feministe fiind, sa nu te lasi niciodata calcata in picioare, tatal tau iti va spune sa ii spui daca sotul tau te supara cu ceva, ca se ocupa el mai departe. Ce trebuie sa faci de fapt?
Micile compromisuri. Intr-o casnicie, o data cu trecerea vremii, vei intelege ca nu e atat de important ca lucrurile sa se intample numai asa cum iti doresti tu, ci este important sa gasiti o modalitate prin care lucrurile sa se intample asa cum va doriti amandoi. Chiar daca pana inainte de casnicie vedeai lucurile doar in alb si negru si erai obisnuita sa ai mereu dreptate, din momentul in care sunteti doi, trebuie sa intelegi ca fiecare are dreptul sa isi exprime opinia si sa accepti ca uneori, solutia celuilalt e mai buna decat solutia ta. Vei invata ca nu ai niciodata 100% dreptate asa cum sotul tau nu greseste 100%. Invatati sa luati ce e bun din ideea si viziunea fiecaruia, pentru a gasi impreuna ideea care va multumeste pe amandoi. Intr-o casnicie e mai mult gri decat alb si negru, dar asta te va invata ca ai nevoie e putere pentru a face compromisuri si de foarte multa rabdare.
Fara cearta, nu se poate. Nu exista nici un cuplu care sa comunice perfect, cel putin eu inca nu am intalnit. Exista cupluri care se cearta mai des si cupluri care se cearta mai rar. Exista si cupluri care pretind ca nu se cearta niciodata, dar mi-am dat seama ca de fapt, in aceste cupluri comunicarea e zero si mereu unul dintre parteneri tace si isi reprime sentimentele, dorintele si pornirile tocmai pentru a evita o cearta. Nimeni nu iti va spune asta, majoritatea cuplurilor casatorite iti vor spune ca nu se cearta niciodata si daca ai cu adevarat noroc, poti fi la fel ca ei. Sa nu ii crezi, ci dimpotriva, sa stii ca din cand in cand, o cearta sanatoasa, face mult bine unui cuplu casatorit.
De ce spun asta? Pentru ca o cearta nu inseamna neaparat urlete si tipete, reprosuri si amenintari, ci inseamna sa atingeti subiectedelicate, de multe ori ingropate atat de adanc incat partenerul a si uitat de ele. Scopul nu este de a vedea cine striga mai tare si cine iese triumfator, ci de a vedea ce si pe cine deranjeaza, ce a ramas nespus, ce s-a transformat in frustrare. Scopul nu este de a desparti, ci de a deveni mai puternici, de a va cunoaste mai bine si de a avea curajul sa comunicati mai mult. In plus, sexul de impacare dupa o cearta furtunoasa merita cel putin cate o cearta la 2 luni, zic eu.
Tertii implicati in cearta. Foarte putine sunt femeile care recunosc ca relatia cu socrii/soacrele nu este cea mai stralucita si ca uneori ar prefera sa nu isi dea buna-ziua. Vei afla, pe parcursul casniciei, ca de cele mai multe ori, motivul pentru care va certati nu este cuplul in sine, ci tertii care intervin inopinant. Vei fi sfatuita mereu sa nu lasi pe nimeni sa intervina in relatia voastra, insa de la teorie la practica este cale lunga. De obicei, acest sfat iti va fi dat chiar de mama ta, care intr-un final se dovedeste persoana care isi baga nasul cel mai des in oalele voastre. Asta se intampla in orice casnicie, solutia e pur si simplu sa fiti destul de puternici sa treceti peste si indiferent cat de dur suna, ce va intra pe o ureche, sa va iasa pe cealalta.
Calea de mijloc e cea mai buna solutie.