Analizand statistic sau la o sueta cu o cafea in fata, constatam ca hotararea de a ajunge in fata altarului devine pentru multe femei moderne un adevarat supliciu. Se pare ca in ultimii ani femeile se gandesc mai mult inainte de a lua decizia cea mare. Daca mamele sau bunicile noastre se casatoreau dupa cel mult sase luni de logodna sau prietenie, in cazul tinerelor din ziua de astazi situatia este cu totul alta. Si media de varsta a tinerelor casatorite a crescut semnificativ.
Unele femei, infricosate de ideea unui mariaj nereusit amana ani de zile momentul. De multe ori lunga logodna este rupta, alte ori cei doi tineri hotarasc sa nu mai faca pasul considerand ca „o hartie nu este importanta” sau, in cazuri mai fericite, casatoria are loc mult mai tarziu decat s-ar fi asteptat cei din jur.
Ce ii face insa pe tinerii din secolul XXI sa ia atat de greu o decizie de acest gen? Sa fi scazut oare rolul familiei in societatea actuala sau au reusit tinerii sa gaseasca armonia cuplului si in afara casatoriei? Sigur este doar un singur lucru: atat barbatii cat si femeile se gandesc mai mult inainte de a se casatori comparativ cu inaintasii lor din generatiile trecute. Dar ce ii face totusi sa se hotarasca atat de greu intr-o epoca in care separarea legala se realizeaza relativ rapid si nu mai este privita de societate ca fiind imorala?
In unele cazuri este vorba despre nesiguranta unuia dintre parteneri. Tinerii se gandesc de multe ori ca nu vor fi capabili sa se imparta intre cariera, parinti si noua familie intemeiata. Uita totusi ca fiinta umana se poate adapta unor situatii si mai dificile decat cea prezentata.
Un rol decisiv in luarea unei astfel de hotarari il au uneori parintii celor doi tineri. Este posibil ca unul dintre ei sa nu fie capabil, din lipsa de maturitate, sa ia hotarari fara acordul parintilor. Daca partenerul sau partenera nu a reusit sa isi taie acel cordon ombilical invizibil care leaga si castreaza emotional, atunci trebuie sa stiti ca nu va fi pregatit prea curand sa ia o asemenea decizie si este mai bine sa nu ii fortati mana. Iar in astfel de cazuri, se intampla adesea ca, dupa casatorie, tot socrii sunt cei care vor lua deciziile importante.
Deseori, lipsurile materiale ii impiedica pe cei doi sa se mute impreuna sau sa isi organizeze nunta visurilor lor. Consider ca societatea romaneasca nu face prea multe pentru a veni in sprijinul lor sau a copiilor nascuti din astfel de uniuni libere.
Cu toate acestea, ezitarea in fata unei astfel de hotarari este perfect normala. Mariajul este unul dintre cei mai importanti pasi din viata unui om. Alegerea partenerului in vederea formarii unei familii nu este usor de realizat si multe ati simtit-o deja pe pielea voastra. Ma veti contrazice poate spunand ca, atunci cand a sosit „sorocul” implinirii unui astfel de eveniment, cei doi simt si actioneaza in consecinta. Veti mai spune ca in momentul cand ai gasit persoana potrivita nu se poate sa dai gres. Stii ca el este alesul si crezi ca nimic nu va va putea desparti. Dar apoi privesti in jur, vezi familii destramate, afli despre detalii de divort care ti se par ingrozitoare si peste convingerea ta planeaza o umbra de indoiala. Veti adauga poate ca exista cazuri in care hotararea se ia in mod rational, sentimentele necontand prea mult pentru unul sau chiar pentru ambii parteneri, iar apoi, tot in mod rational, casnicia e construita trainic si iubirea apare din respect si incredere.
Tu, te-ai decis (sau crezi ca te vei decide cu usurinta) sa spui „DA” ?
Partea cu spusul \”Da\” nu e o problema, problema este ce te faci dupa. Cam acolo incepe adevarata aventura din punctul meu de vedere.
Intr-adevar…de la o varsta e mai greu sa te hotarasti sa spui DA…si chiar si de cand dai raspunsul si pana la zua nuntii pot sa apara multe suprize.
Eu am spus deja DA si nu am nici cea mai mica umbra de indoiala in privinta deciziei luate. Oricum, este nevoie de mult timp petrecut impreuna cu partenerul pentru a fi sigura, in cazul nostru au trecut 8 ani pana sa ma ceara 🙂