fbpx

Voluntariatul – un start bun in cariera

Desi exista atatea oferte de job-uri, in ziare si pe internet, stim cu totii cat de greu este de fapt sa iti gasesti un loc de munca atunci cand esti tanar si n-ai experienta. Mai nou, angajatorii vor persoane tinere si foarte tinere, dar care sa aiba si o gramada de experienta exact in domeniul in care vor sa lucreze. Cam greu de realizat asa ceva, nu? Uneori ma intreb daca intr-adevar se gasesc asemenea oameni sau anunturile sunt puse la deruta.

Pentru a fi sigur ca ai ceva de lucru imediat ce ti-ai luat licenta, trebuie sa te apuci de munca devreme, inca din primii ani de facultate. Dar cum faci sa lucrezi macar patru ore pe zi cand ai cursuri de la 9:00 la 16:00? Cum faci sa ai timp si de cursuri, si de lucru, si de teme si de invatat?

Ce ai zice de un job la care alegi singura cand si cat lucrezi, la care iti faci singura programul? Stiu cat de bine suna, insa exista si o parte proasta: nu esti platita. Cel putin, nu cu bani, pentru ca de castigat vei castiga o gramada de lucruri. Aceasta solutie se numeste voluntariat. In loc sa lucrezi patru ore pe zi, cinci zile pe saptamana, poti sa lucrezi doua ore pe saptamana sau mai mult, dar dupa un program pe care ti-l faci singur. Nu primesti bani, dar investesti numai timpul pe care ti-l permiti, iar beneficiile sunt foarte mari.

Citeste si:  Horoscop de cariera 2011 pentru Tauri

In primul rand, vei creste mult in ochii unui angajator. Un CV in care scrie voluntariat, mai ales daca e pe termen lung, se distinge clar dintr-o mare de alte CV-uri cu part-time-uri de cate o luna la capitolul experienta. Arata ca poti sa-ti iei angajamente, ca esti disciplinata, ca esti altruista si statornica. Arata ca ai avut puterea sa renunti la putin din timpul alocat distractiei pentru a ajuta. Angajatorul isi va da seama ca iti place atat de mult un domeniu incat esti gata sa lucrezi si fara sa fii platita.

Tocmai din cauza asta, atunci cand iti alegi un post de voluntar, ai grija sa se potriveasca cat de cat cu ceea ce ti-ai dori tu sa faci pe viitor. A fi voluntar nu inseamna ca trebuie sa strangi gunoaie sau sa hranesti caini, desi poti foarte bine sa faci si asta, daca in asta crezi. Insa poti, de asemenea, sa realizezi campanii de PR sau strangere de fonduri, sa traduci sau sa redactezi texte, sa faci design-ul unei brosuri. Posibilitati sunt multe.

Si sa stii ca munca nu e intotdeauna grea si plictisitoare, doar lucrezi de placere. Intr-un grup de voluntari care muncesc toti pentru aceeasi cauza, se creeaza legaturi stranse, prietenii puternice, nu exista concurenta, nu exista barfa sau rautati. In afara de experienta, castigi si prieteni noi, care poate iti vor fi alaturi pentru mult timp.

Citeste si:  Sarcina si cariera unei femei

Si asta nu-i tot. Cel mai important castig nu este experienta sau prietenia. Cea mai importanta este senzatia pe care o ai cand ajungi acasa dupa cateva ore de munca voluntara. Esta acea senzatie ca ai ajutat, ca te-ai implicat, ca ai facut un lucru bun in schimbul caruia nu astepti recompense materiale.

Ce trebuie sa faci ca sa fii voluntar? E simplu: gasesti asociatii, ONG-uri, fundatii care au nevoie de tine, trimiti un CV si o scrisoare de intentie si astepti sa fii chemat la o discutie. Exact ca atunci cand aplici pentru un job, cu observatia ca de data aceasta nu conteaza experienta, nu conteaza cate diplome ai, ci conteaza doar hotararea ta si faptul ca vrei sa ajuti.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.