fbpx

Viata de leader (partea a II-a)

Please select a featured image for your post

Daca in prima parte am trecut in revista diverse calitati pe care fisa de post a leaderului le implica si am concluzionat ca un leader bun e inconjurat de o echipa buna, sa continuam cu alte aspecte ale muncii cu subalternii.

Fa-ti timp sa iti cunosti angajatii E drept ca esti prins in 1000 de proiecte, ca abia ai timp de o cafea, dar alege sa petreci un minim de 20 de minute pe zi in compania unuia dintre subalternii tai. Nimic nu este mai frustrant pentru un angajat, decat sa ii spui pe alt nume, sa nu stii in ce department este si mai ales sa nu ii raspunzi la intrebari si cereri. Toate aceste frustrari care se acumuleaza datorita lipsei de comunicare dintre leader si subordonati, vor duce la tensiuni mocnite, care la un moment dat nu doar ca vor izbucni si vor afecta echilibrul echipei, ci vor afecta productivitatea ei.
Citeste si:  5 femei regizor pe care barbatii nu stiu ca le iubesc
Asa ca, intreaba-ti zilnic angajatii despre munca lor, despre viata lor personala, in masura in care doresc sa ti-o impartaseasca si mai ales raspunde tuturor intrebarilor ce iti sunt adresate. Fara empatie fata de subalterni, nu ai cum sa castigi simpatia lor.

Motiveaza-ti subalternii Sunt demult apuse vremurile in care angajatii erau bucurosi ca au un loc de munca si nu protestau la nici o hotarare a sefului si nu indrazneau macar sa se gandeasca sa isi ceara drepturile sau sa plece spre un loc de munca mai bun. Acum, pentru a-ti pastra angajatii valorosi si deja implicati in diverse proiecte ale companiei, trebuie sa ii motivezi. Cea mai buna motivatie: salarizarea mai buna, avansarile, recunoasterea si aprecierea meritelor lor, statutul in cadrul companiei.
Citeste si:  Cum sa-ti construiesti cariera in vreme de criza
Trebuie sa ai in vedere trei factori esentiali: primul este ca salariul poate fi un stimulent foarte important, in special la inceputul relatiei de colaborare, al doilea: dupa ce se ajunge la o stabilitate materiala, angajatii tind sa nu mai fie motivati doar de zerourile de la salariu si al treilea: cu cat colaborarea cu firma este una de mai lunga durata, angajatii devin tot mai interesati de implinirea profesionala, de avansare. Si cel mai important de stiut: angajatii care nu sunt motivati in munca lor, vor inceta sa o mai presteze cu placere si nu vor mai da randament.

Deleaga sarcinile E clar ca fiecare leader traieste cu impresia ca el face tot ce e bine, ca deciziile lui sunt cele mai bune, dar prin faptul ca iti asumi toate responsabilitatile nu doar ca vei fi epuizat si nu vei mai da randament, dar le insufla subalternilor ideea ca nu ai incredere in capacitatile lor. Asa ca, o data planul de actiune stabilit, delega fara teama sarcinile angajatilor tai, fa-i sa simta ca ai incredere il ei. Da-le independenta sa rezolve sarcinile pe care le-au primit, pentru ca doar asa se vor simti cu adevarat utili si vor fi motivati sa faca o treaba cat mai buna.
Citeste si:  Horoscopul saptamanii 1-7 iunie
Fiecare departament are nevoie de un leader, asa ca observa abilitatile fiecarui angajat, abilitati didactice, de conducere si mai ales legate de cunostinte, pentru ca un leader adevarat, este cel care recunoaste capacitatile unui angajat si este capabil sa il tranforme, la randul sau, intr-un leader.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.