
In Lisabona, oras aflat pe tarmul Atlanticului, nu doar baia si plaja te asteapta vara. Ai de vizitat cladiri impovarate de istorie, poti sa faci targuieli care sa-ti aminteasca toata viata de aceasta excursie sau doar acea perioada a vietii in care porti niste haine, poti sa intri in baruri si restaurante pitoresti. Cum peste jumatate din perimetrul Portugaliei, adica vestul si sudul, are linie comuna cu oceanul, din Lisabona ajungi, daca ai chef, intr-o multime de orasele sau statiuni de pe litoral.
Manastirea Jeronimos si Turnul Belem sunt repere ale Lisabonei inscrise de UNESCO in patrimoniul cultural mondial. La Jeronimos, care a depasit cu putin jumatate de mileniu de viata, odihneste vajnicul explorator portughez Vasco da Gama. Turnul care poarta numele aceluiasi navigator e mult mai tanar, cladit in 1998, are arhitectura futurista si e legat printr-un teleferic de Ocenarium-ul din Lisabona, unul dintre cele mai mari din lume, cu peste 25.000 de pesti si pasari marine. Exista si podul botezat dupa vestitul explorator, si cu asta se incheie gama de constructii dedicate lui.
Turnul Belem pazeste, de 500 de ani, portul. Era ultima cladire pe care marinarii portughezi o vedeau cand porneau in cautarea de noi pamanturi si prima pe care o zareau aceia care aveau norocul sa se inapoieze.
Manastirea Jeronimos si Turnul Belem sunt insa copilasi fata de Castelul Sao Jorge: unele parti ale lui dateaza din secolul al VI-lea. In 1147, Afonso Henriques l-a smuls din ghearele maurilor cu ajutorul unor cruciati nordici, devenind primul rege al Portugaliei. Castelul ofera o priveliste panoramica asupra capitalei portugheze, merita efortul sa te catari pe un deal pentru asta.
La o zvarlitura de bat de Lisabona se gaseste Cabo de la Roca: locul cel mai vestic din Europa. Pentru doar cinci euro, capeti aici o diploma prin care faci dovada ca ai ajuns la „la capatul pamantului“. De aici, la o alta zvarlitura, ajungi in statiunea Cascaias, care e pentru Lisabona precum Mamaia pentru Constanta. Doar ca aici, intotdeauna, apa marina e mai calda. In Cascaias, preturile serviciilor sunt de lux, aproape la fel de mari ca la Mamaia. In schimb, magazinele ofera o multime de marfuri, suveniruri sau utilitare, la costuri mici.
Apropo de preturi. Intre 20 si 30 de euro pe noapte de persoana gasiti in Lisabona cam toate felurile de hoteluri intre doua si patru stele. Avionul dus-intors Bucuresti – Lisabona, in jurul a 150 de euro. Exista oferte de sejururi care includ micul dejun si aproape suprima costul transportului. Am ales dintr-o oferta turistica oarecare o zi a unui circuit, relevanta pentru oiectivele din jurul Lisabonei si nu numai. Evident, calatoriile se pot face si in mod neorganizat: Lisabona – Obidos – Alcobaca – Batalha – Porto (310 km). Mic dejun. Plecare spre Obidos. Se viziteaza Obidos, oras medieval care se intinde in partea de nord a Lisabonei si este fara indoiala una dintre cele mai clasice asezari fortificate din Portugalia.
Vizitatorii pot admira de pe metereze morile de vant, viile si fermele din imprejurimi. Magazinele sunt pline cu diverse obiecte mestesugaresti. Se continua turul cu vizitarea Manastirii Alcobaca, obiectiv UNESCO si una din cele mai importante din Europa – fondata in 1153 ca dar al Regelul Afonso Henriques catre Bernard de Clairvaux. Urmeaza Nazare, un pitoresc sat de pescari unde dupa vizita la Sitio, un deosebit punct de panorama asupra Oceanului Atlantic, vom avea timp liber pentru o plimbare pe plaja sau masa de pranz cu specific pescaresc. Continuam cu Manastirea Batalha, cuprinsa in patrimoniul UNESCO si datand din secolul al XV-lea. Seara ajungem in Porto. Cazare la hotel de trei stele in Porto.
Iata c-am pornit cu destinatia Lisabona si ne-am trezit ajunsi in Porto. Pentru vinul de-acolo, merita!