Lisabona, orasul marinarilor aventurieri

Lisabona sau Alis Ubbo (Golful Incantator, in traducere), cum era denumita de fenicieni, cand a fost intemeiata, este orasul pe care incerc azi sa va conving, sa-l vizitati. Lasand la o parte faptul ca veti auzi la tot pasul limba portugheza, una dintre cele mai frumoase limbi din lume, din punctul meu de vedere, capitala Portugaliei este magica. Cu o istorie grea si alternanta, in care a avut parte de cuceriri peste cuceriri de catre romani, vizigoti, mauri sau spanioli, orasul pe umerii caruia s-au abatut parca toate nenorocirile lumii, a suportat cutremure, un tsumani si un incendiu covarsitor, in 1988, care a distrus intreaga zona comerciala.

foto

Fiecare coltisor al Lisabonei va fi o lume noua, dar impresionant de veche, pe care o vei descoperi cu lacomie. Caci in Lisabona devii lacom. Vei ravni dupa fiecare straduta ingusta, dupa fiecare casa veche, dupa fiecare castel si dupa muzica. Pentru ca Lisabona este una dintre acele metropole in care vei auzi in continuu un strigat indepartat al acordurilor de chitara si al muzicienilor care canta „fado triste”. Miroase a ocean, a sare, a corabii si a aventurieri ce cauta noi pamanturi. In Lisabona si lumina este bizara, este mai calda, este mai inceata decat lentoarea din diminetile de duminica, imbina viul cu „saudade-ul”. Locul meu preferat, oricat de dificil mi-ar fi sa arat cu degetul spre unul singur, este probabil cartierul Alfama. Situat in apropierea raului Tejo, cartierul vechi este impanzit de stradute inguste, serpuite si sinuoase, de cafenele cochete, de muzica tanguitoare si de peisaje pitoresti. Te ratacesti pe aceste stradute, te ratacesti putin si in tine, in istorie si nu mai vrei sa gasesti drumul care sa te duca spre hotel. Intr-un ocean de oameni, parca ramai tu singura, insotita doar de fantomele marinarilor care nu te sperie, pentru ca sunt prietenoase, pentru ca tulbura sufletul. Acest cartier este singura particica din Lisabona care a ramas aproape intacta dupa cutremurul din 1755, semn ca zeii apelor s-au indragostit si ei iremediabil.

Citeste si:  Dictatori recognoscibili. Procese orchestrate

foto

Centrul orasului este Baxia, care se traduce Orasul de Jos, si aici veti gasi Castelul Sao Jorge si Catedrala Santa Maria Maior. Poate cel mai frumos peisaj este oferit in Lisabona de acest castel, situat pe cea mai inalta colina si care a avut de suferit de-a lungul anilor multe dezastre. A fost transformat, pe rand, intr-un fort, intr-o cazarma, ba chiar intr-o inchisoare. La inceputul secolului trecut insa, a fost restaurat si transformat in muzeu. Daca vrei sa contempli batrani indragostiti, peste care de la o varsta, timpul nu mai trece peste ei si ii lasa inmarmuriti intr-un loc plin de farmec, in care isi beau linistiti cafeaua, se tin de mana sau joaca carti, intr-o armonie aproape desavarsita si cu o senitate a ingerilor, atunci va trebui sa ajungi in Miradouro. Un loc menit sa-ti aminteasca de romantismul poetului Luis de Camoes, Miradouro este impanzit de arcade din vita de vie si de unde poti admira cartierul Alfama si raul Tagus.

Citeste si:  Secretarul Academiei Suedeze, care decerneaza premiul Nobel, acuza literatura americana de minorat

foto

Bairo alto, situat de-a lungul promenadei este un alt loc in care restaurantele si cafenelele iti fac cu ochiul la orice pas. Nu poti ajunge la Lisabona fara sa cauti poezia. Si poezia se gaseste peste tot, mai cu seama insa in Praca de Comercio, unde Fernando de Pessoa isi gasea inspiratia. De altfel, Pierre Hourcade scria: „Niciodata, cand ma desparteam de el, nu indrazneam sa intorc capul; imi era frica sa nu-l vad cum se imprastie, topindu-se in aer.” Asadar, sa nu ai dubii ca Pessoa nu este topit cumva in aceasta piata, in fata cafenelei Martinho da Arcada, deschisa inca din 1782.

Citeste si:  Romanii sunt destepti

foto

Manastirea Jeronimos, Turnul Belem, zona comerciala Rua Augusta sunt alte cateva obiective de vizitat din Lisabona. Insa la Lisabona nu sunt obiective de vizitat, Lisabona este ea insasi prin propria-i forta un singur obiectiv. Totusi, nu ma pot abtine sa nu va recomand Muzeul Jucariilor. Daca ti-e dor de senzatia de copilarie, doar aici o poti trai la intensitate maxima din nou.

foto

Fiind una dintre cele mai calduroase capitale europene, Lisabona iti va oferi iarna nu zapada, ci ploaie si temperaturi de aproximativ 10 grade. Acesta este un bonus pentru cine iubeste ploaia. Pentru ca stiu ca sunteti foarte putini, voua ma adresez acum: ploaia exista la Londra. Si iarna, la Lisabona.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.