fbpx

Stratford upon Avon. Cum va place?

Un turist american, aflat in Anglia, intreaba un localnic:
– Cum te numesti dumneata?
– Shakespeare, domnule.
– Hm, imi pare cunoscut numele…
– E si normal, de treizeci de ani vand lapte pe strada asta!

Americanul de mai sus, de buna seama, se gasea in alta localitate decat Stratford upon Avon. Sau, daca era cumva acolo, venise poate atras de renumele de cladire bantuita de care se bucura Creaky Cauldron, astazi muzeu si magazin, poate de ferma de fluturi… In nicun caz nu batuse atata cale ca sa viziteze localitatea natala a lui William Shakespeare. Americanul reprezinta insa un caz rar. Cam toata lumea alfabetizata stie de existenta dramaturgului Shakespeare, de Romeo si Julieta. Piesa de teatru cu acest titlu este, fara putinta de tagada, cea mai cunoscuta din istoria omenirii.

foto

Shakespeare, Marele Will sau Bardul din Avon a trait 52 de ani in cap: s-a nascut la 23 aprilie 1564, a murit la 23 aprilie 1616. Asa cum, in Romeo si Julieta, ospatul de cununie se transforma in parastas, la parintele lui Romeo si al Julietei aniversarea nasterii a devinit tot parastas… De patru secole, case si alte locuri legate de trecerea lui Shakespeare prin viata se pastreaza in Stratford asa cum au fost si atunci. Sau, in caz de nevoie, au fost reconstituite.

foto

E normal ca industria turismului sa puna pret pe marele dramaturg. Pe orice site legat de Stratford upon Avon intri, Shakespeare se gaseste intre primele zece cuvinte. Celebritatea autorului atrage in orasul sau de bastina doua milioane de turisti anual. Aflat in comitatul preponderent rural Warwickshire, Stratford upon Avon e centrul administrativ al districtului Stratford on Avon si e situat nu departe de Birmingham, al doilea oras ca marime din Marea Britanie, de care se leaga prin sosea si cale ferata.

Nici din primul oras britanic, Londra, nu ajungi anevoie la Stratford.
Cum se putea oare numi teatrul din Stratford? Royal Shakespeare Company Theatre se cheama si se gaseste pe malul raului Avon. Compania de jocuri al carui coproprietar a fost, de la varsta de 21 de ani, William al nostru era pusa si ea in slujba regalitatii: King’s Men s-a numit. Initial, se chemase The Lord Chamberlain’s Men. RSC are, pe site-ul oficial al orasului, repertoriul afisat pentru anul in curs. Piesele lui Shakespeare jucate sunt: Negutatorul din Venetia, Antoniu si Cleopatra, Violul Lucretiei, Regele Lear, Furtuna, Comedia erorilor, Macbeth si, nu se putea altfel, Romeo si Julieta.

Citeste si:  Gaura albastra din Belize

foto

Casa lui Shakespeare, renovata si cu obiecte pe care le-a folosit scriitorul e deschisa vizitelor, ca si gradinile ei. La cativa kilometri de centrul Stratfordului (sau la cateva mile – de 1,6 ori mai putine decat kilometrii aceia) se afla casa, de fapt vila, in care a locuit Ann Hathaway pana sa-l ia de sot pe William Shakespeare. Mirele avea 18 ani. Holy Trinity Church, adica Biserica Sfanta Treime, in care a fost botezat si mai pe urma inmormantat William, e larg deschisa turistilor. Mai e o casa a primei fete a lui Will, una a mamei sale si inca una a lui insusi – ca dramaturg de succes, si-a putut permite in timpul vietii mai multe proprietati imobiliare.

Citeste si:  In Maldive, locul pentru bosi si dive!

foto

Iar daca ajungem in Stratford upon Avon si nu ne intereseaza Shakespeare, nu-l putem suferi? Avem aici cea mai mare ferma de fluturi din Europa, avem posibilitatea sa vedem stadiile vietii acestor insecte, incepand cu acela de larva. Si mai e o ferma interesanta la doi pasi de Stratford – a cailor salvati. Nu doar cai, ci si magarusi si ponei. Accesul nu costa nicio lira sau diviziune a ei.

Altminteri, nu va aratati prea volubili cu localnicii, precum turistul american de care vorbeam. Nu, n-o sa patiti nimic, doar ca va vor trata cu raceala: de cativa ani, locuitorii Stratfordului se plang de autobuzele cu turisti, care le blocheaza drumurile.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.