Iris

Please select a featured image for your post

Cea mai iubita formatie de rock romaneaasca isi incepe activitatea in anul 1977, atunci formatia fiind formata din Nutu Olteanu, Emil Lechiteanu si Nelu Dumitrescu, iar in cei peste 30 de ani de activitate membrii formatiei s-au schimbat de mai multe ori. In anul in care formatia a luat nastere acestia au avut primele inregistrari radio, adica piesele „Lumina”, „Tara adevarului” si „Ape curgatoare”. Cea mai mare doza de polularitate a grupului a venit in anii ’90. Sala Polivalenta nu a fost de ajuns de mare pentru cei peste 8000 de fani care au vrut sa fie prezenti la concertul sustinut de Iris, denumit „Iris – 15 ani”, in anul 1992. In aceea perioada concertul sustinut de iubita formatie a fost cel mai mare eveniment de acest gen din Romania. Desi trecusera peste 19 ani de la aparitia trupei, „URSUS Music Live” a demonstrat tuturor ca melodiile acestei formatii inca se adreseaza persoanelor tinere. Cu fiecare an trecut trupa reusea sa atraga din ce in ce mai multi oameni spre muzica lor, astfel la aniversearea de 20 de ani din 17 octombrie 1997 ei au incantat inca o data publicul la Sala Polivalenta, de unde toata lumea prezenta va tine minte celebra replica: „Va veti aminti, ca a fost odata… IRIS”. Albumul „Mirage” a aparut in anul 1998, iar despre acesta Sorin Chifiriuc a spus: „(…) Avem de-a face cu 47 de minute de muzica-muzica, pe cinstite, parca dedicata mai curand celor apropiati. Nu am identificat nici un slagar din cele cum am fost cam prost obisnuiti in ultima vreme – adica ceva divertisment, ceva mistocareala, niscaiva neam prost – dar fiecare fan al IRIS -ului va gasi cate o piesa care sa-l doara. Negustori de apa vie, ce vrei…”. Proiectul formatiei, „Iris – Athenaeum” aparut in 2000 a avut un mare succes la publicul roman, acesta find inregistrat intr-un spectacol care a avut loc la Sala Palatului din Bucuresti impreuna de Symphonic Light Orchestra si alti invitati cum ar fi Felicia Filip, Ionut Stefanescu sau Adrian Pintea.
Citeste si:  Fantasmele sexuale ale romanilor
Aniversarea de 25 de ani a fost sarbatorita pe Aeroportul Baneasa pe 27 septembrie 2002, atunci cand la acest eveniment invitatul special a fost Uriah Heep. O data cu acest concert Iris a lansat si albumul denumit „Matase alba” care contine 14 melodii, dintre care amintim „Da, da, eu stiu!” sau „Lady in Black”. Scena, sonorizarea luminile sau proiectiile video au fost elemente care au ajutat la stabilirea unei puternice incarcaturi emotionale la concertul „Iris – 25 de ani”. Acesta a fost considerat unul dintre cele mai bune evenimente muzicale realizate in Romania in ultimul deceniu.
Citeste si:  Cele mai bune filme de la Anim'est vin la Union in decembrie
In anul 2003 fiecare membru al trupei a realizat cate un album solo, care adunate au rezultat in cvatruplul album „Iris 4motion” un proiect inedit si nou pentru piata romaneasca la care au fost implicati si diferiti artisti. Al 14-lea album al trupei apare in anul 2005, si poarta numele de „Iris Maxima”. Acesta reprezinta un ‘cadou’ pentru cei care au stat de-a lungul timpului alaturi de aceasta minunata trupa de rock. Acesta continea melodiile:
1. Iris Maxima
2. Zi de zi
3. Vino pentru totdeauna
4. Ziua care va veni
5. Vals
6. Saray
7. Appasionata
8. Oglinda vietii
9. Omul ce-mi aduce ploaia
10. Dupa amiaza unui cantec
11. Nu te mai cred
12. Erata
13. Vals fara de sfarsit
Citeste si:  Traseaza prioritatile tale
Trebuie mentionat faptul ca in cei peste 30 de ani de activitate Iris a lansat 15 albume,
si a sustinut peste 5000 de concerte in toata tara, la care au asistat peste 8.5 milioane de spectatori.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.