fbpx

Frustrarea, inamicul nr. 1 al succesului profesional

Desi pentru acele dintre noi care am trecut deja printr-o stare de frustrare la serviciu poate parea redundant, pentru cele care nu s-au confruntat cu astfel de situatie, poate fi o lectie buna despre cand sa spui „stop si de la capat!”. Iata cateva cazuri in care poate aparea frustrarea:

Colega ta angajata in firma de doar cateva luni primeste deja promovarea ta mult visata. Nimic nu justifica lipsa de organizare interna a unei companii. Teoretic, departamentul de HR este cel care ar trebui sa supravegheze ordinea in care se ofera promovarile si bonusurile. In cazul in care esti nefericita care vede sub propriii ei ochi cum noua colega de cateva luni angajata este promovata, te sfatuiesc sa te faci auzita. Nu oricum: fa-ti un plan, o strategie, un discurs puternic. Prezinta-l sefului, sau departamentului de HR, sau ambilor. Subliniaza-ti aportul pozitiv, ideile si obiectivele, iar apoi mentioneaza „eroarea” care probabil ca s-a strecurat cand foarte noua noastra colega a fost promovata inaintea celorlalti colegi mai vechi si probabil mai merituosi.

Seful convoaca sedinte speciale de recompensare facand o bucla de evitare peste capul si rezultatele tale exceptionale. De obicei, cand seful evita sistematic sa se opreasca in sedinte asupra ta si asupra rezultatelor tale, nu cred ca gresesti foarte mult spunand ca nu prea te are la inima. Incearca sa iti dai seama de unde vine resentimentul pe care il are fata de tine, fa-ti un plan si nu ezita sa il confrunti cu un discurs de genul: „Sefu’, in ultimul timp am din ce in ce mai des impresia ca nu ma mai ridic la inaltimea asteptarilor pe care le aveti de la mine si as vrea sa incercam impreuna sa identificam ce se-ntampla…”

Citeste si:  Masturbari si lingvistici compensatorii

Locul ramas vacant prin plecarea fostului sef al proiectului la care lucrezi este ocupat de un nou si (eventual mai) tanar personaj care n-are habar de contextele si subtilitatile pe care le implica munca in cadrul proiectului. Ceea ce este si mai enervant este ca ai fost pusa in situatia faptului implinit si, in plus, noua ta sefa nu a facut nimic prin care sa se remarce in domeniu. Solutie: da-i o sansa managerului care a adus pe cineva peste tine ierarhic fara sa te consulte si explica-i cu rabdare si calm atributiile tale, rezultatele, viziunea si atuurile tale. Probabilitatea sa renunte la numirea noului angajat in functia de manager superior al tau e foarte mica, dar macar ai sansa sa primesti credite si autoritate datorate experientei si vechimii. In timp, vei gasi solutii de a te face remarcata si de a evolua in directii pe care acum nici nu le banuiesti.

Nu ai mai primit o marire de salariu de mai mult de un an, iar, cand te duci sa o soliciti, ti se tine un discurs despre dificultatile prin care trece compania si despre felul cum toti ar trebui sa „strangeti cureaua” pentru moment. Desi team-building-urile sunt facute sa consolideze relatiile dintre colegi pana la a „constientiza apartenenta ta la o a doua familie, organizatia”, nimic nu ar trebui sa justifice un angajator sa-ti serveasca teoria „perioadei dificile”, in aceeasi masura in care nimic nu ar trebui sa te faca pe tine sa inghiti aceasta teorie. Asigura-te ca ai un caz solid si rezultate profesionale pe masura maririi de salariu solicitata si mai da-i managerului o sansa la scurt timp de la prima tentativa de negociere. De data asta, sustine-ti in forta cauza, dar fii obiectiva si concisa si mai ales nu-l ameninta cu parasirea locului de munca. Daca nici aceasta incercare nu are rezultatele asteptate, fii sigura ca seful se asteapta la masuri drastice din partea ta.

Citeste si:  A inceput Gay Fest!

Frustrarea este cauza multora dintre deciziile gresite pe care le luam in ceea ce priveste serviciul nostru. Tentatia de a inchide usi furioase in nas angajatorilor nerecunoscatori este foarte mare si nu ne aduce intotdeauna beneficii. Pe de alta parte, nici sa stam sa inghitim nedreptati care ne aduc la frustrare nu este indicat. Pasul unu este sa identificati sentimentul de frustrare si cauza lui. Pasul doi este sa mergeti la radacina problemei si sa vedeti cum se poate relua firul intamplarilor din punctul in care a inceput sa va nemultumeasca. Pasul trei este sa ridicati problema tare si raspicat, fara a va feri de cuvantul „frustrare” in sine. Faptul ca „sunteti frustrate” poate fi inteles imediat, fara mentiuni suplimentare si poate fi solutionat daca toate partile implicate au bunavointa. Pasul patru este ca, in cazul unui insucces, sa va cantariti optiunile si sa alegeti calea cea mai buna pentru voi. De un lucru pot sa va asigur: frustrarea in mediul profesional incetoseaza obiectivitatea si nu beneficiaza de o solutie-minune, de o reteta universala. De aceea, este important sa fii tu insati cea care te salvezi dintr-un mediu frustrant…

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.