fbpx

Chile, in lung si-n lat. Mai mult in lung

Pe coasta estica a Americii de Sud, Chile e o fasie. Incepe la latitudinea, evident, sudica, de 17 grade si merge pana la 56. Cele 39 de grade latitudinale se exprima prin lungimea de 4.200 de kilometri, din nordul tarii pana-n sud sau invers. Latimea e minuscula si uniforma, atinge 200 km in punctul ei de maximum. La nord de Chile vine Peru, la nord-vest Bolivia, iar la vest, dupa ditamai granita, Argentina, aproape la fel de lung? Precum Chile, doar ca mult mai groasa.

In emisfera sudica, anotimpurile cad invers fata de cea nordica. Iarna din sud e ca vara din nord, se intinde pe aceleasi luni ale anului. Asadar, daca vrem sa facem plaja si sa ne balacim in ocean de Craciun, Chile e o destinatie nimerita. Dar fiind tara atat de lunga, strabate o multime de zone climaterice si imbraca variate forme de relief, de la desert la ghetari.

Primul european atestat ca a pus piciorul in Chile e celebrul Fernando Magellan, in 1520. Colonizarea temeinica a pornit-o, vreo doua decenii mai tarziu, Pedro de Valdiviva, ucis de triburile mapuches dupa o vreme, nu inainte sa fi apucat sa intemeieze orasul cu numele sau, Valdiviva. (Si noi ii acuzam pe comunisti de cult al personalitatii, dar orasul Onesti i-a luat numele lui Gheorghe Gheorghiu Dej abia dupa ce-a murit…) In 1683, autoritatile spaniole au abolit sclavagismul in Regatul Chile, catifeland convietuirea cu populatia indigena, formata majoritar din mapuches. Chile si-a castigat independenta in urma bataliei de la 12 februarie 1817, dusa de gruparea numita Armata Anzilor. In 1891, a devenit republica parlamentara. Azi, din toata America Latina, Chile e prima tara ca nivel de trai, dar si putere a democratiei. E codasa la infractiuni si coruptie. Iar turismul exploateaza ferm bogatiile naturale si patrimoniale.

Citeste si:  Kelly si Billy din nou impreuna

Valle de la Luna e in partea de nord, in Desertul Atacama. Dupa cum o spune si numele vaii, imensele dune de nisip si stancile alcatuiesc un peisaj selenar. Pana la Ghetarul San Rafael e foarte mult de mers, dar merita. Lungimea lui e de 15 kilometri si te poti plimba prin preajma lui cu barca, prin niste canale inguste. Mai doriti privelisti rare din lumea gheturilor? Los Pinguinos e o colonie de 120.000 de suflete. De pinguini, desigur. Din specia Magellan. In octombrie, ei vin aici sa se imperecheze si stau pana-n martie.

foto

Un orasel, Pucon, a devenit de mare interes turistic fiindca se afla langa un vulcan si un lac. In functie de sezon, poti sa faci aici schi nautic sau pe zapada. Poti sa si calaresti. Combinatia lacuri-vulcani e intalnita si in Parcul National Lauca, la granita cu Bolivia, in Anzi. Lacul Chumgara e in topul mondial al altitudinii pe care o atinge un lac.

foto

Insula Chiloe, a doua ca marime din America de Sud, e unica prin sutele sale de biserici din lemn, construite de colonisti si misionari incepand cu secolul XVI. Dar cea mai interesanta insula din lume e cea a Pastelui. Tot de Chile apartine, doar ca e la o distanta enorma de coasta.

Citeste si:  Florida, cea mai cautata destinatie americana

Pentru cine vrea la mare, la plaja. Valparaiso, si orasel, si statiune, in centrul tarii, cam in dreptul capitalei, Santiago de Chile. Asezat pe coline, cladirile sale sunt dispuse in trepte, intr-o increngatura de stradute si alei pietruite. In fiecare sambata se tine aici un talcioc de peruani. Orice obiect de artizanat specific acestei culturi e accesibil clientilor. Putin mai sus, spre nord, Vina del Mar e o statiune de lux, inca nenumiti de localnici Mamaia Chilelui.

foto

Capitala, Santiago de Chile, e un oras aflat cu standardul de civilizatie la nivelul Europei de Vest. Il strajuieste, de pe un deal, Maria Inmaculada, statuie inalta de 22 de metri. Poti ajunge la ea si cu telecabina. Pe acelasi deal se intinde si un parc plin de castele si gradini. Papagalii, de toate natiile si culorile, sunt aici la ei acasa. In Santiago, cafenelele, barurile, restaurantele abunda si sunt populate la toate orele. Ca-n Romania, doar ca specificul le e chilian. Mancaruri cu chili.

foto

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.