fbpx

Ce schimbari apar in timpul sarcinii?

Iti doresti sa ramai insarcinata, insa iti este foarte teama, pentru ca nu cunosti inca toate detaliile legate de sarcina, de felul in care aceasta de dezvolta si schimbarile la care vei fi supusa.
Femei-moderne s-a interesat pentru tine si a luat cateva notite importante pentru tine si familia ta.

Daca nu stiai, iti spunem noi ca durata unei sarcini este de 280 zile sau 40 de saptamani sau 9 luni, cum preferati sa estimati. In general, nu se cunoaste momentul exact al fecundatiei. In aceste conditii, in loc sa se calculeze varsta conceptionala, adica timpul scurs intre conceptie si nastere, se calculeaza varsta gestationala.

Citeste si:  expoMedika in parteneriat cu Societatea de Radiologie si Imagistica Medicala din Romania anunta: Conferinta de Radiologie si Imagistica Medicala, 6 iunie 2012

Avem ca repere:
– 28 de saptamani corespund unei sarcini de 6 luni.
– 32 de saptamani corespund unei sarcini de 7 luni.
– 34 de saptamani corespund unei sarcini de 7 luni si jumatate.
– 36 de saptamani corespund unei sarcini de 8 luni.

Se considera nastere pre-termen nasterea care survine intre 28 si 37 de saptamani, si nastere post-termen aceea care survine dupa 42 de saptamani de gestatie.

Calcularea datei nasterii se va face pornin de la prima zi a ultimei menstruatii.

Miscarile fetale reprezinta un factor in plus pentru confirmarea sau corectarea termenului nasterii. Fiecare copil isi are ritmul sau propriu de miscare. In intervalul 29 – 38 de saptamani sunt foarte activi. Evidenta zilnica a miscarilor poate contribui la recunoasterea precoce a unor situatii de risc ( mai putin de 20 miscari in 12 ore ). Daca limita scade sub 5 miscari, mergeti de urgenta la medic.

Citeste si:  Insomnia

Marirea in volum a abdomenului devine vizibila de obicei dupa 3 luni si este direct proportional cu cu tipul constitutional al mamicii, de cantitatea de lichid, de pozitia fatului in uter si de numarul sarcinilor anterioare. Circumferinta abdomenului la termen ( 40 saptamani) este de circa 105-110 cm.

Coborarea abdomenului este un factor important pentru stabilirea datei aproximative a nasterii. Cand capul bebelusului coboara in micul bazin, se remarca o micsorare a abdomenului, prin coborarea fundului uterin. La prima sarcina acest fenomen se produce cu trei saptamani inainte de nastere. De obicei gravida sesiseaza acest lucru prin faptul ca respira mai usor si abdomenul nu mai este atat de “sus situat”. In plus apare o senzatie de apasare in bazin, mersul este mai greu iar femeia urineaza mai des.

Citeste si:  Tratament inovator pentru cheagurile de sange din tesutul cerebral

Medicul ginecolog poate stabili daca bazinul este de dimensiuni normale, daca exista vreo anomalie a cailor genitale si daca bebelusul “ se prezinta” bine.
Din pacate insa nu se poate preciza dinainte daca mama va avea contraindicatii bune sau necorespunzatoare. Cu ajutorul unor contractii bune, puternice, nasterea se va desfasura normal.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.