fbpx

Informatii despre travaliu

Please select a featured image for your post

Spre sfarsitul celor 9 luni de sarcina, vei constata ca nu mai ai rabdare, te incomodeaza burtica foarte mare, kilogramele acumulate si mai ales esti nerabdatoare sa faci cunostinta cu bebelusul pe care l-ai purtat in burtica atata vreme. Travaliul este punctul culminant al sarcinii si o data declansat, nasterea si implicit momentul primei intalniri cu bebelusul devine doar o chestiune de ore. Travaliul fals este foarte des intalnit pe parcursul sarcinii, in special in ultimele saptamani si are rolul de a pregati uterul penyru contractiile din timpul travaliului. Puteti citi in acest sens articolul nostru despre contractiile Braxton Hicks pentru a sti exact despre ce este vorba in cazul travaliului si contractiilor false. In travaliul fals, contractiile apar si dispar si de ce mai multe ori se linistesc total daca stai intinsa sau se amplifica atunci cand te plimbi. Semnele travaliului iti vor sugera ca a venit clipa cea mare, deci trebuie sa stii la ce sa te astepti! In primul rand e vorba despre eliminarea dopului gelatinos, acel dop care se formeaza imediat dupa ce ramai insarcinata si are rolul de a inchide colul uterin etans, protejand astfel embrionul si mai tarziu bebelusul.
Dopul este format dintr-un mucus vascos si poate fi eliminat fie la debutul travaliului, fie cu cateva zile inainte de nastere. Dopul gelations se poate elimina si pe parcursul mai multor zile, nu e neaparat sa se intampla dintr-o data. Indiferent de situatie, trebuie sa stii ca mai ai ceva timp de asteptat pana cand vor incepe contractiile, durerile de spate sau de abdomen sau pana cand ti se va rupe apa.
Citeste si:  10 octombrie - Ziua Sanatatii Mentale
Se rupe apa! Acesta este semnul cel mai clar ca mai ai foarte putin si iti vei tine bebelusul in brate! Ce inseamna de fapt „se rupe apa”? E vorba despre punga de lichid amniotic care inconjoara bebelusul. Apa se poate rupe in orice moment al travaliului si in cele mai neasteptate momente sau in cele mai nepotrivite locuri. Desi in majoritatea filmelor americane scena este prezentata ca si o scurgere masiva, in cele mai multe cazuri, capul bebelusului blocheaza scurgerea masiva si astfel ca dupa fisurarea membranelor (acesta este termenul medical folosit), lichidul este eliminat treptat, astfel ca poti constata o scurgere mai abundenta decat de obicei, chiar daca nu masiva.
Citeste si:  Mutismul selectiv: de ce copilul refuza sa vorbeasca
Vin contractiile! De obicei, imediat dupa ce se fisureaza membranele, incep si faimoasele contractii. Chiar daca acestea nu debuteaza o data cu ruperea apei, este important sa mergi la spital, unde bebelusul va fi monitorizat si se reduce astfel riscul unei infectii. Contractiile sunt usor de recunoscut daca ai mai avut parte de ele in ultima parte a sarcinii, daca nu, asteapta-te la o durere surda de spate sau chiar la un fel de junghi care porneste din spate sau abdomen si coboara in jos, inspre coapse. Daca durerile din timpul menstruatiei iti sunt cunoscute, contractiile ti se vor parea doarte asemanatoare cu acestea, insa mult mai puternice.
Citeste si:  Alimente potrivite pentru mamici si copii
Incearca sa iti pastrezi calmul si nu te alarma imediat! Incearca intai sa cronometrezi contractiile. Pe masura ce travaliul avanseaza, aceastea vor deveni tot mai regulate si durerile tot mai puternice. Intrucat travaliul poate dura intre 12 si 14 ore, e de preferat sa petreci o parte din timpul acesta acasa, alaturi de sot sau de rude, pentru ca e mult mai placut. Te va ajuta foarte mult o plimbare prin casa sau o baie calda, care va accelera travaliul. Baie este indicata doar atunci cand inca nu s-a rupt apa. Din momentul in care ai contractii o data la 5 minute, e momentul sa pleci spre spital!
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.