fbpx

Program pentru cresterea aderentei la tratament a pacientilor cu BPOC

Please select a featured image for your post

BPOC 360* este primul program de crestere a aderentei la tratament in bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), fiind lansat la inceputul lunii aprilie ca parteneriat intre Are Pur si companiile farmaceutice AstraZeneca, Glaxo SmithKline si Novartis. Programul se bucura de suportul si recomandarea GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) si este primul proiect dintr-o serie de initiative care urmeaza sa se desfasoare in viitor.

Prin acest program, pacientului i se va aminti lunar, prin intermediul unui mesaj text trimis pe telefonul mobil, despre necesitatea reinnoirii prescriptiei medicamentoase recomandata de medic pentru bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC). Odata la 3 luni, i se va aminti pacientului si despre necesitatea efectuarii unui control al functiei pulmonare, printr-o spirometrie, prin prezentarea la medicul specialist.

Citeste si:  Cuvintele incrucisate mentin creierul tanar

Ce este aderenta la tratament ?

Aderenta la tratament este definita in raportul OMS prin: nivelul pana la care comportamentul unei persoane care ia medicatie, respecta o dieta sau isi schimba stilul de viata este conform cu recomandarile venite de la personalul sanitar.

Neaderenta la terapie aduce o crestere a mortalitatii si morbiditatii prin
bronhopneumopatie cronica obstructiva.

Aderenta la tratament in BPOC este extrem de scazuta. In BPOC si astm, doar 34% dintre pacienti si-au achizitionat medicamentele care ar fi acoperit 80-120% din prescriptiile medicilor.

Persistenta se refera, in general, la durata de utilizare a unei medicatii, din clipa in care este prescrisa, pana la momentul in care este intrerupta (poate fi si sub forma numarului de zile cat a fost disponibila medicatia pacientului).

Citeste si:  Copilul tau are...un copil

Persistenta de a folosi medicatia indicata este la fel de deficitara la pacientii cu astm/BPOC. Pe un studiu de persistenta de 10 ani, s-a observat ca, pentru pacientii cu BPOC, mai ales cei in varsta, medicatia este intrerupta dupa mai putin de 3 ani – la 74% din cazuri.

„Incercam, in acest fel, sa contribuim, printr-o metoda simpla, la eficientizarea managementului BPOC, stiut fiind ca, principala cauza de esec terapeutic in aceasta boala, este lipsa de aderenta la tratamentul recomandat (Protocolul National de Management al bronhopneumopatiei cronice obstructive – GLOBO, 2010)”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihaltan, vicepresedinte si membru fondator al Aer Pur Romania.

Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) este o afectiune nerecunoscuta, subdiagnosticata si subtratata, la nivel mondial si in mod deosebit, in Romania, unde nivelul de cunostinte al pacientilor despre boala si beneficiile tratamentului corect administrat, este inca extrem de deficitar. Tratamentele actuale sunt eficiente si pot modifica, in sens pozitiv, viata pacientilor diagnosticati cu BPOC.

Citeste si:  Tratamente naturiste

„Ne-am propus sa intervenim in mod direct si sa facilitam aceasta relatie dintre medic si pacient si sa facem un pas mic, dar important, in directia apropierii, chiar daca, la inceput, mai dificila, dintre cele doua parti implicate in actul medical. Se spune ca fiecare drum incepe cu primul pas. BPOC 360 este primul pas dintr-o calatorie care nu va fi usoara, dar despre care credem ca merita toate eforturile. De ce? Pentru ca ne pasa!”, a incheiat Prof. Dr. Florin Mihaltan.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.