fbpx

Parazitozele digestive

Please select a featured image for your post

Ce este parazitoza?

Parazitoza este infestarea unui organ cu paraziti. Cel mai expus, la parazitoze, este tubul digestiv. Parazitii cei mai frecvent intalniti sunt: Ascaris lumbricoides, Giardia lamblia, oxiuri, tenia si echinococcus.

Exista doua grupe de paraziti intestinali:

Giardia lamblia – organism unicelular, microscopic.
viermii intestinali (oxiurii, tenia, limbricii) – cu dimensiuni cuprinse intre 1 – 10 cm.

Dintre cauzele proliferarii parazitozelor putem enumera adaptarea parazitilor si rezistenta deosebita a acestora la medicamente. Laboratoarele de specialitate pun la dispozitia pacientilor metode moderne si precise pentru depistarea imunologica a parazitilor, in regim ambulator.

Deoarece simptomele determinate de infestare sunt nespecifice (dureri abdominale, tulburari de tranzit intestinal – diaree sau constipatie, eruptii alergice de tegumente, greturi, mancarimi nazale) se recomanda vizita la medicul de familie si efectuarea testelor parazitologice.

Giardoza (lambliaza)

Ce este Giardoza (lambliaza)?

Giardoza (lambliaza) este o afectiune parazitara intestinala determinata de infestarea cu Giardia Lamblia si una dintre cauzele cele mai frecvente ale diareei acute si cronice, atat la adulti, cat si la copii.

Cum se transmite Giardoza (lambliaza)?

Transmiterea se face pe cale digestiva, prin consum de apa sau alimente contaminate, precum si printr-o igiena precara a mainilor. Infestarea se produce prin ingerarea chisturilor de Giardia Lamblia. Odata ajunse in intestin, chisturile se transforma in Giardia, care se prinde de mucoasa intestinala si determina tulburarea absorbtiei, manifestata prin diaree.

Care sunt simptomele Giardozei (lambliazei)?

Sunt cazuri in care afectiunea este asimptomatica o perioada indelungata. Simptomele caracteristice giardozei sunt: diaree (7 – 10 zile), insotita de dureri abdominale, balonare, greturi, varsaturi, anorexie, crampe abdominale, scadere in greutate.

Citeste si:  Problematica anxietatii - ce ar mai fi de spus

Cum poate fi diagnosticata Giardoza (lambliaza)?

Diagnosticul se stabileste prin efectuarea examenului microscopic al „scaunului”, care evidentiaza prezenta chisturilor.

Cum se trateaza Giardoza (lambliaza)?

Tratamentul consta in administrarea de substante antiparazitare, personalizat, in functie de varsta si greutatea corporala a pacientului. Este importanta administrarea tratamentului tuturor membrilor familiei/comunitatii respective, in vederea eliminarii riscului de re-infestare.

Oxiuraza (enterobiaza)

Ce este oxiuraza (enterobiaza)?

Este o parazitoza intestinala produsa de un vierme de mici dimensiuni, numit stiintific Enterobius Vermicularis. Parazitul are un ciclu de viata care se desfasoara intre stadiul de ou, larva, adult.

Cum se transmite oxiuraza (enterobiaza)?

Transmiterea se realizeaza prin ingestia de oua parazitare. Larvele se formeaza din oua, in intestinul subtire; ulterior, acestea se transforma in viermi adulti si migreaza in portiunea terminala a intestinului subtire, in apendice si colon. Viermii femele adulte migreaza, in special noaptea, iesind din colon, prin anus, in zona perineala, unde isi depun ouale. De aici, acestea pot ajunge din nou in tractul digestiv si, astfel, are loc reluarea ciclului.

Care sunt simptomele oxiurazei (enterobiazei)?

Oxiuraza se manifesta prin mancarimi la nivelul anusului, accentuate pe timpul noptii. In formele severe, apar astenia si oboseala.

Cum poate fi diagnosticata oxiuraza (enterobiaza)?

Diagnosticul modern se bazeaza pe „scotch test”, care consta in examinarea microscopica a unei benzi de scotch aplicata in prealabil in zona perineala si care pune in evidenta prezenta oualelor de oxiuri. Doar in cazul infestarilor masive se pot observa, in scaun, viermi adulti.

Cum se trateaza oxiuraza (enterobiaza)?

Tratamentul consta in administrarea de substante antiparazitare, individualizat, in functie de varsta si greutatea corporala a pacientului. Este importanta administrarea tratamentului tuturor membrilor familiei/comunitatii respective, in vederea eliminarii riscului de re-infestare. De asemenea, se impune o igiena corporala riguroasa.

Citeste si:  Bronsita la copii

Ascaridioza (limbricii)

Ce este Ascaridioza (limbricii)?

Este o afectiune parazitara determinata de infestarea cu Ascaris Lumbricoides – un vierme parazit, cu lungimea de 15-35 cm.

Cum se transmite Ascaridioza (limbricii)?

Transmiterea se realizeaza prin ingestia de oua parazitare, existente in mediul inconjurator. In intestin, din oua, sunt eliberate larvele, care ajung pe cale circulatorie in plamani – aici se matureaza, ulterior ajungand in trahee. De aici sunt inghitite, ajungand din nou in tractul digestiv sub forma de viermisori adulti. Oule sunt elimiante odata cu scaunul si, astfel, are loc reluarea ciclului.

Cum se manifesta Ascaridioza (limbricii)?

Parazitoza se manifesta prin tulburari digestive, malnutritie, greturi, varsaturi, crampe, balonare. De asemenea, poate avea loc migrarea si la nivelul orificiilor respiratorii sau genitale.

Cum putem diagnostica Ascaridioza (limbricii)?

Diagnosticul se stabileste prin efectuarea examenului coproparazitologic, cu evidentierea oualelor de Ascaris.

Cum tratam Ascaridioza (limbricii)?

Tratamentul se recomanda, individualizat, si se administreaza sub supraveghere medicala.

Echinococoza (hidatidoza sau chistul hidatic)

Ce este Echinococoza (hidatidoza sau chistul hidatic)?

Este o afectiune parazitara in care omul este gazda intermediara pentru viermii din genul Echinococcus.

Cum se transmite Echinococoza (hidatidoza sau chistul hidatic)?

Infestarea se produce prin ingerarea de oua de Echinicoccus, existente in apa sau alimentele contaminate cu fecale, provenite de la caini. Din oua ies, in tubul digestiv, formele larvare care ajung, pe cale sangvina, la diverse organe, formand chisturi. Chisturile se intalnesc, de obicei, la ficat si la plamani, dar pot sa se localizeze si la inima, creier sau oase.

Citeste si:  Vitamine pentru cei mici

Care sunt simptomele Echinococozei (hidatidozei sau chistului hidatic)?

Simptomele depind de localizarea si marimea chistului care pot determina modificari locale prin presiune. Ruperea chisturilor poate conduce la fenomene alergice severe sau chiar la soc anafilactic.

Cum putem diagnostica Echinococoza (hidatidoza sau chistul hidatic)?

Diagnosticul se stabileste prin explorari imagistice, efectuate de catre medicul specialist.

Cum tratam Echinococoza (hidatidoza sau chistul hidatic)?

Tratamentul poate fi medicamentos si/sau chirurgical – in functie de aprecierea medicului specialist si de marimea, localizarea si numarul chisturilor.

Teniaza (Panglica)

Ce este Teniaza (panglica)?

Este o afectiune parazitara determinata de doua specii de tenii: Saginata si Solium.

Cum se transmite Teniaza (panglica)?

Transmiterea teniei se realizeaza prin ingestia de carne de vita cruda sau insuficient preparata termic, care contine larve de tenie. In intestin, formele larvare se transforma in viermi adulti, cu dimensiuni de aproximativ 10 metri, care elimina oua prin segmentele lor terminale. Ouale ajung in mediul exterior, odata cu scaunul, reprezentand sursa de infestare pentru bovine si, implicit, reluarea ciclului.

Care sunt simptomele Teniazei (panglica)?

De obicei, afectiunea este asimptomatica. Intr-un numar mic de cazuri, se poate manifesta prin dureri abdominale moderate, astenie si stare de rau.

Cum diagnosticam Teniaza (panglica)?

Diagnosticul in teniaza se bazeaza pe examinarea fragmentelor de tenie din scaun.

Cum tratam Teniaza (panglica)?

Tratamentul este compus din substante antiparazitare si se efectueaza sub supraveghere medicala.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.