fbpx

Osteoporoza, o boala care nu doare

Osteoporoza, care inseamna „oase poroase”, slabeste oasele corpului si le face extrem de sensibile, asa incat se pot rupe in urma unor eforturi minore (radicand un aspirator, tusind). Desi este considerata o boala feminina, osteoporoza afecteaza si barbatii si, in afara de persoanele care sufera deja de osteoporoza, exista si cele care au o densitatea osoasa scazuta.

In primele etape ale bolii, nu exista durere sau vreun alt simptom, dar, odata ce oasele au fost afectate in mod serios, pot aparea dureri puternice de spate, scaderea in inaltime, fracturi ale vertebrelor, ale incheieturilor, soldurilor sau ale altor oase.

Puterea oaselor este data, in mare parte, de marimea si densitatea lor, iar densitatea depinde foarte mult de cantitatea de calciu, fosfor si alte minerale continuta in oase. Atunci cand oasele contin prea putine minerale, ele devin slabe si isi pierd structura interna de sustinere. Inca nu se stie exact de ce se intampla asta, cert este ca are legatura cu felul in care oasele se dezvolta de-a lungul vietii. Ele sunt in continua schimbare, tesutul osos vechi este eliminat si inlocuit de tesut nou, proces numit remodelare osoasa. Un ciclu intreg de remodelare a oaselor dureaza cam doua-trei luni. In copilarie, tesutul nou se formeaza mai repede decat este eliminat cel vechi, astfel incat masa osoasa creste. Nivelul maxim se atinge in jurul varstei de 35 de ani. Dupa aceasta varsta, remodelarea osoasa continua, insa se pierde mai mult tesut decat se produce. La menopauza, cand nivelul de estrogen scade semnificativ, se pierde mult mai mult tesut osos decat in oricare alta perioada a vietii. Astfel, riscul de a face osteoporoza in perioada menopauzei depinde in mare parte de masa osoasa pe care ai acumulat-o in tinerete, intre 25 si 35 de ani si de rapiditatea cu care o pierzi. Daca atingi o masa osoasa mare, este ca si cum ai pune deoparte tesutul osos si vei avea de unde pierde mai tarziu fara sa faci osteoporoza.

Citeste si:  Parinte pentru prima oara

Multi factori pe care nu ii poti controla iti maresc riscul de a face osteoporoza. E vorba de sex, varsta, constitutie, mostenire genetica, expunerea la estrogeni si anumite medicamente. Insa exista si altii pe care ii poti controla. Iata cateva din lucrurile pe care le poti face pentru a-ti micsora sansele de a face boala.

– Fa cat mai multa miscare pentru a construi oase puternice si a incetini pierderea de tesut osos. Sportul iti va face bine oricand incepi sa-l practici, insa cel mai bine este sa incepi la o varsta cat mai tanara si sa continui pe tot parcursul vietii. Trebuie combinate exercitiile de forta, cu greutati, care intaresc muschii si oasele partii de sus a corpului cu cele de anduranta (mersul pe jos, alergarea, urcatul scarilor) care intaresc oasele picioarelor, soldurilor si spatelui. Sporturi precum inotul sau ciclismul sunt potrivite ca antrenament cardiovascular, dar nu sunt atat de bune pentru intarirea oaselor.

Citeste si:  Americanii au descoperit o clasa noua de celule susa!

– Adauga soia in dieta ta. Soia contine substante asemanatoare estrogenilor, care mentin densitatea oaselor.

– Renunta la tigari. Tutunul reduce absorbtia calciului la nivelul intestinului si scade cantitatea de estrogeni pe care o produce corpul unei femei.

– Nu face exces de alcool, caci el reduce capacitatea organismului de a absorbi calciul. La barbati, alcoolismul cronic este principala cauza a osteoporozei. Consumul moderat (mai putin de doua bauturi pe zi) nu afecteaza oasele.

– Evita excesele de cofeina. Din nou, consumul moderat nu este foarte periculos, atata timp cat ai o dieta bogata in calciu. Insa in cantitati mari, cofeina impiedica absorbtia calciului si are efecte diuretice, favorizand eliminarea mineralelor din organism. Aceste lucruri sunt valabile atat pentru cafea, cat si pentru bauturile carbogazoase cu continut de cofeina.

Insa cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci pentru sanatatea oaselor tale este sa-ti asiguri o alimentatie sanatoasa, bogata in calciu. Lactatele sunt cea mai importanta sursa de calciu, dar nu singura. Broccoli, soia, pestele la conserva cu oase sunt surse la fel de importante. Daca nu poti avea o dieta bogata in calciu, este cazul sa te gandesti la un supliment. Acestea nu sunt deloc scumpe, sunt bine tolerate si absorbite in organism daca sunt luate asa cum trebuie.

Citeste si:  Scapa de sindromul colonului iritabil

La fel de importanta pentru oase este vitamina D, fara de care calciul consumat nu are nicio valoare, caci ea ajuta la absorbtia si fixarea lui. Cele mai multe persoane nu duc lipsa de vitamina D daca stau suficient la soare, dar daca nu esti prietena cu soarele trebuie sa cauti alte surse, cum sunt galbenusul de ou, pestele gras sau suplimentele cu vitamina D.

Osteoporoza actioneaza in tacere, nu doare si nu provoaca niciun fel de simptome in primele stadii, deci este important sa-ti masori densitatea osoasa, asa cum iti faci toate celelalte analize. Acest test este cu atat mai important daca ai cazuri de osteoporoza in familie, daca suferi de diabet, anomalii ale coloanei vertebrale, boli ale ficatului, rinichilor, tiroidei, daca menopauza s-a instalat prea devreme sau iei medicamente pe baza de corticosteroizi (petru astm, artrita, psoriasis).

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.