fbpx

Masajul – arta pentru fiecare intre „rasfat” si motivatii medicale

Se poate spune ca masajul a devenit o arta, care oscileaza intre bucuria relaxarii si terapie. Dincolo de generozitatea acestui „rasfat” se afla motivatii medicale, care pledeaza cu seriozitate pentru transformarea acestuia in necesitate. In intreaga lume se practica diverse tehnici de masaj manual, avand la baza teorii din medicina traditionala sau din fiziologie si recuperare medicala.

Profilactic, masajul de intretinere tonifica organismul, indeparteaza stresul fizic si emotional, stimuleaza circulatia. Uleiurile esentiale folosite – flori de portocal, ylang, patchouli, trandafir, iasomie, susan negru, avocado, santal – au la randul lor efecte atat asupra fizicului, cat si de psiho-armonizare.

Citeste si:  Jumatate dintre romancele din orase risca sa aiba bebelusi cu malformatii congenitale

Respectarea sensului meridianelor si utilizarea ventuzelor magnetice fac din „simpla relaxare” un tratament placut si binevenit in zilele suprasolicitante, pe care, ulterior le veti resimti, cu siguranta, mult mai usoare. Doar o ora saptamanal si acest „obicei” ar putea deveni nelipsit in clipele de evadare din agitatia cotidiana.

Masajul reflexogen este o metoda deosebita, cu origini stravechi in medicina traditionala chineza – tui na – si ulterior in practicile antice japoneze, egiptene sau amerindiene. Stimuleaza terminatiile nervoase si circulatia la nivelul zonelor de proiectie ale organismului, denumite microsisteme – palme, plante, ureche, activand astfel sistemul parasimpatic si legatura intre receptorii periferici, maduva spinarii si etajele superioare de control. In acest mod se realizeaza de la distanta o abordare holistica. Indicatiile terapeutice variaza, practic fiecare aparat sau sistem beneficiind.

Masajul terapeutic sau medical se realizeaza segmentar, la nivelul membrelor superioare, inferioare, toracelui si coloanei pentru recuperarea posttraumatica, postaccidente vasculare cerebrale, dupa anumite interventii chirurgicale, in tulburari de statica vertebrala sau inflamatii articulare. Asocierea uleiurilor ayurvedice potenteaza efectul antiinflamator, antialgic si miorelaxant. De obicei se completeaza cu acupunctura, electropunctura sau gimnastica medicala specifica.

Citeste si:  Cat de sanatos e ceaiul verde?

Articol realizat de: dr. Anca Lojnita – specialist geriatrie, homeopatie, acupunctura, BBM Wellness Center

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.