fbpx

Incalzirea – obligatorie inainte de efort

Am tot discutat despre viata agitata, stresanta si indiferenta fata de noi insine care ne conduc spre sedentarism si implicatiile lui majore. Ne cunoastem cu totii dorinta „arzatoare” de a face miscare, de a aplica ceea ce in teorie stim cu siguranta. Cateodata o si punem in practica. Totul este sa incepem.

Sa avem curajul si cheful sa pornim lupta cu lenea. Chiar daca pare dur, lene se numeste „lipsa de timp pentru miscare”, in cele mai multe cazuri. Insa tinand seama de cateva trucuri, putem avea parte de un antrenament sanatos, care sa ne readuca buna dispozitie in viata noastra.

Citeste si:  Relaxare spate in scaun

Este cunoscut faptul ca inaintea unui exercitiu fizic trebuie sa incalzim musculatura. Incalzirea ajuta la pregatirea organismului atat fizic cat si mental, prevenind totodata accidentarile.

Totusi nu trebuie sa confundam incalzirea cu stretching-ul. La incalzire crestem temperatura corpului si musculaturii, dar mai precis vom creste:

frecventa cardiaca si respiratorie;
vascularizatia la nivel muscular;
pregatirea organismului pentru efort;
pregatirea organismului pentru arderea caloriilor;
extinderea limitelor etc.

Citeste si:  Fumatul poate activa permanent si negativ anumite gene din corpul uman

Sunt acceptate diferite moduri de incalzire in functie de ce vrem sa efectuam.

In kinetoterapie, se prefera o forma mai usoara de exercitii, ce duc la o pregatire mai buna inainte de programul propus.

In functie de afectiunea de care suferim se incalzeste bine atat zona ce trebuie lucrata, cat si musculatura adiacenta. Vom avea grija sa antrenam musculatura bilateral. In caz de afectare unilaterala a unei articulatii (genunchi, de exemplu), sufera si membrul sanatos prin suprasolicitare, de aceea si el trebuie incalzit si apoi antrenat odata cu cel bolnav.

Citeste si:  Cum ne ingrijim zona intima

Cu cat avem o incalzire mai buna, cu atat exercitiul fizic va avea un randament mai bun asupra organismului.

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator recuperare medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.