fbpx

Hepatitele

Please select a featured image for your post

Ficatul este cel mai mare organ al corpului uman avand atat rol de depozitare a zaharurilor, grasimilor, vitaminelor si a altor substante nutritive necesare organismului uman cat si de distrugere a substantelor toxice din organism. Virusul hepatic ataca si distruge celulele hepatice conducand la functionarea deficitara a ficatului.

Hepatitele sunt boli ale ficatului cauzate de virusuri. Cele mai intalnite forme sunt Hepatita A, Hepatita B, Hepatita C. Mai rar intalnite sunt Hepatita D, Hepatita E si Hepatita G.

Exista trei factori care fac posibila transmiterea hepatitei: sursa de infectie, calea de transmitere si existenta organismului receptiv. Daca unul dintre acesti factori poate fi prevenit, tot lantul epidemic poate sa fie distrus.

Omul bolnav este contagios in special in perioada cu forme atipice (preicterica) si in prima parte a perioadei icterice. Prima masura care trebuie luata imediat ce se banuieste ca este vorba despre o hepatita, este izolarea.

Internarea in spital este obligatorie nu numai la cazurile sigure, confirmate de hepatita, ci si pentru toate suspiciunile. Este obligatorie depistarea imediata a tuturor cazurilor de hepatita. Purt?torii de virus vor fi exclusi pe toata durata vietii de la donarea de sange si li se vor aplica masuri riguroase de igiena individuala pentru a nu contamina pe cei din jur.

Persoanele care au avut contact cu bolnavul mai multe zile vor fi tinuti sub observatie medicala aproximativ 6 saptamani de la ultimul contact cu bolnavul si li se vor efectua probe de laborator.

Citeste si:  Revolutionara dieta Plus - Minus

Calea de transmitere a hepatitei poate fi anihilata prin respectarea normelor de igiena, igiena alimentara, igiena a locuintelor. De asemenea, trebuie evitat consumul apei de baut contaminate. Aceasta nu este recomandata nici la spalatul vaselor sau prepararea mancarii fara a fi fiarta in prealabil.

Pentru impiedicarea transmiterii hepatitei pe cale parenterala, instrumentarul medical trebuie sterilizat prin autoclavare (abur sau presiune) sau prin fierbere peste 30 de minute. Se va evita folosirea, in comun, a forfecutelor de unghii, periute de dinti, lame de ras etc.

Pentru cresterea rezistentei organismul se recomanda o alimentatie bogata in proteine si glucide. Vitaminele din fructe si legume proaspete sunt indispensabile. De asemenea, se recomanda un regim de viata echilibrat cu odihna, sport si miscare in aer liber. Cea mai grava agresiune impotriva ficatului o reprezinta consumul de alcool. Controlul medical periodic care sa ateste starea de sanatate a ficatului este necesar.

Hepatita A

Virusul hepatitei A se transmite pe cale digestiva, ca urmare a contactului cu materiile fecale ale unei persoane infectate, a practicarii sexului neprotejat, prin atingerea unor obiecte de uz personal ale unei persoane care a contactat virusul, din cauza nerespectarii regulilor de igiena, prin consumul alimentelor, fructelor, legumelor nespalate si a apei contaminate.

Hepatita A debuteaza ca o raceala simpla cu manifestari digestive, varsaturi, greturi, lipsa apetitului alimentar, urina de culoare bruna si scaune decolorate.

Citeste si:  Fizioterapia: efecte, proceduri si afectiuni tratate

Prevenirea Hepatitei A: vaccinarea cu vaccin anti-A, spalarea mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, spalarea legumelor si fructelor inainte de consum, utilizarea apei potabile pentru baut si prepararea mancarurilor, sexul protejat.

Tratamentul Hepatitei A: Tratamentul se constituie din injectii cu imunoglobuline hiperimune, la recomandarea medicului specialist.

Hepatita B

Hepatita B se transmite prin manevre sangerande cu instrumente stomatologice, chirurgicale, ace de seringa nesterilizate, transfuzii cu sange contaminat, manichiura, piercing, transmitere verticala de la mama la fat si prin fluide corporale (secretii vaginale, sperma, saliva).

Virusul hepatitei B este considerat singurul virus generator de cancer hepatic. Infectia poate fi acuta sau cronica si prezinta rar simptome specifice: icter, stare de oboseala persistenta, lipsa poftei de mancare, varsaturi, dureri abdominale, pierdere in greutate, dureri ale articulatiilor. Doar 30% dintre persoanele infectate prezinta simptome specifice.

Prevenirea Hepatitei B: vaccinarea impotriva virusului hepatitei B, folosirea de ace sau seringi de unica folosinta, neutilizarea, la comun, a obiectelor de igiena personala, practicarea sexului protejat, asigurarea ca instrumentarul medical si nemedical este sterilizat inainte de interventie.

Tratamentul Hepatitei B: Tratamentul se constituie din injectii cu imunoglobuline hiperimune, la recomandarea medicului specialist.

In anul 1995, in Romania a fost introdus programul national de imunizare gratuita a copiilor impotriva hepatitei B prin vaccinare. Pentru adulti vaccinul este disponibil, contra cost, in farmacii. O persoana care a fost deja expusa virusului nu poate fi protejata de vaccin.

Citeste si:  Peste 1600 de cadre medicale beneficiaza de formare profesionala specifica in terapia medico-chirurgicala de urgenta a arsurilor

Hepatita C

Hepatita C este cauzata de virusul hepatitei C si se transmite prin transfuzii de sange, contact sexual neprotejat, folosirea in comun a acelor pentru injectarea drogurilor. In prezent, sangele provenit de la donatori este verificat inainte de a fi administrat altor persoane.

Primele simptome ale Hepatitei C sunt stare de oboseala persistenta, lipsa apetitului alimentar, greata, dureri abdominale, dureri ale articulatiilor.

Prevenirea Hepatitei C: folosirea prezervativului in timpul actului sexual in special daca exista parteneri multipli, utilizarea acelor de seringa de unica folosinta, folosirea acelor sterile in cazul tatuajelor.

Tratamentul Hepatitei C: Tratamentul se constituie din interferoni, care ajuta sistemul imunitar in lupta impotriva infectiei, la recomandarea medicului specialist.

Hepatita D

Hepatita D este cauzata de virusul hepatitei D. Pentru a putea supravietui, virusul hepatitei D are nevoie de virusul hepatitei B. In unele cazuri, persoanele care au hepatita B au si hepatita D, deoarece ambele sunt transmise, prin sange sau fluide corporale, de la o persoana la alta.

Hepatita E

Hepatita E este cauzata de virusul hepatitei E. Acest virus se transmite prin contactul cu materiile fecale ale unei persoane infectate, ca si in cazul virusului hepatitei A.

Hepatita G

Despre virusul hepatitei G exista foarte putine informatii. Nu se poate spune cu siguranta daca acest virus este sau nu cauza bolii. Se poate transmite prin transfuzii cu sange contaminat.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.