fbpx

Fizioterapia: efecte, proceduri si afectiuni tratate

Denumirea specialitatii de medicina fizica (fizioterapie) si recuperare medicala a cunoscut de-a lungul timpului mai multe schimbari, numindu-se balneoclimatologie, balneofizioterapie, iar in final, medicina fizica si recuperare medicala.

In practica de zi cu zi, ce se desfasoara in cadrul serviciului de recuperare medicala, fizioterapia ocupa un spatiu important. Reducerea durerii cu ajutorul fizioterapiei este o realitate de necontestat, verificata in timp. Mijloacele folosite variaza mult, in functie de o serie de factori (recunoasterea substratului fizio-patologic al durerii, alegerea formei de curent corespunzatoare, aplicatia corecta a procedurii).

Dintre efectele fizioterapiei mentionam:

efect antiinflamator;
refacerea tonusului muscular;
reducerea spasmelor musculare;
efect analgezic;
imbunatatirea circulatiei arterio-veno-limfatice;
efect sedativ etc.

Formulele terapeutice trebuiesc alese in asa fel incat sa se obtina maximum de eficienta. Aparatura de electroterapie utilizata trebuie sa fie capabila sa furnizeze toate formele de curent, ultrasunet si laser, utilizabile in conditii de maxima securitate
De programele de fizioterapie si recuperare medicala, beneficiaza: copii, adolescentii, tinerii, adultii, persoanele de varsta a treia si sportivii de performanta.

Procedurile de fizioterapie si recuperare medicala sunt binecunoscute:

laserterapia;
curentul galvanic si galvanoionizarea;
curentul terapeutic de joasa frecventa, precum curentii diadinamici, Trabert, TENS;
curentul de medie frecventa sau curentii interferentiali;
curentul de inalta frecventa, precum undele scurte si ultrasunete.

Citeste si:  Doua linguri de ulei de masline pe zi previn colita ulcerativa

Procedurile de fizioterapie sunt realizate pe durata a 10 – 12 sedinte , tratamentul fiind reluat la un interval de 6 – 7 luni.

Fizioterapia este indicata in recuperarea:

Ortopedica
Manifestari abarticulare
Reumatologica
Neurologica
Dermatologica

Dintre care cele mai frecvent intalnite sunt:

Criza de spondiloza cervicala cu nevralgie Arnold si sindrom vertiginos;
Durerile de spate care definesc criza de lumbago;
Criza de lombosciatica ce tradeaza o discopatie vertebrala de faza III, numita si hernie de disc;
Durerile de solduri (coxartroza) sau genunchi (gonartroza) instalate dupa mult timp de stat in picioare sau deplasari pe distante mai mari;
Durerile la nivelul degetelor mainilor sau calcaielor aparute dimineata;
Durerile de umeri care tradeaza o periartrita scapulohumerala ( PSH);
Osteoporoza si durerile articulare ale bolii numita artroza;
Scoliozele, cifozele si alte atitudini vicioase ale coloanei vertebrale si centurilor;
Piciorul plat, hallux valgus.

Citeste si:  Ce faci daca nu-i place la scoala

Dupa disparitia simptomatologiei printre care se enumera (inflamatii, spasme musculare, dureri, pierderea sensibilitatii etc) sunt indicate sedinte de kinetoterapie si masaj terapeutic, efectele acestora fiind vizibile in randul pacientilor intr-un timp relativ scurt.

Articol realizat de Ionut Leontescu, kinetoterapeut – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)

Un comentariu
  1. Drenajul limfatic

    generalitati

    O functionare corecta a circulatiei limfatice este esentiala pentru mentinerea starii generale de sanatate. Sistemul limfatic este responsabil cu starea imunitatii noastre, prin intermediul celulelor numite limfocite, care elimina substantele nocive din organism.
    O circulatie limfatica si sanguina deficitara duce la cresterea acumularii de lichide in spatiul intercelular si la acumularea de toxine in interiorul celulelor. Din arderea diverselor alimente consumate rezulta si toxine si radicali liberi, care se acumuleaza in cantitate mare in celulele grase, si produc incarcarea cu lichide a acestor celule si umflarea lor. Radicalii liberi provoaca alterarea structurii tesutului conjunctiv subcutanat cu scaderea consecutiva a elasticitatii acestuia, afectand astfel stratul superficial al pielii (aparitia de imperfectiuni si denivelari).
    Presomasajul (mecanismul prin care se realizeaza drenajul limfatic) are o actiune pozitiva asupra ganglionilor limfatici. Drenajul limfatic reprezinta calea prin care eliminam acumularile interstitiale de lichide si grasimi si se efectueaza prin presiuni usoare asupra ganglioni limfatici. Este indicat pentru reducerea aspectului de „coaja de portocala” al pielii (celulita), depunerilor de grasime, detoxifierea organismului, reducerea edemelor (care apar datorita unei cantitati prea mari de lichid interstitial ce nu poate fi eliminat rapid de sistemul limfatic sau datorita unui blocaj pe traseul vaselor limfatice) si stimularea sistemului imunitar. Procedeul se recomanda, de asemenea, persoanelor cu retentie de apa, precum si persoanelor care nu au rezultate bune in curele de slabire,sedintele de drenaj limfatic fiind extrem de importante in procesul de slabire.

    Drenajul limfatic reprezinta o bună alegere în tratarea celulitei, dar şi în scopuri medicale precum şi în medicina sportivă, efectele sale fiind numeroase:

    eliminarea celulitei
    strangerea pielii
    stimularea circulatiei venoase si limfatice
    prevenirea varicelor si tromboflebitei
    eliminarea edemelor cu diferite etiologii (post operatorii, post traumatice, etc)
    scadere in greutate
    detoxifierea organismului
    atenuarea senzatiei de picioare grele si umflate
    redarea elasticitatii si fermitatii pielii.

    Drenajul limfatic ca tratament medical

    Sistemul limfatic se intinde ca o panza de paianjen in intregul corp , la fel ca si capilarele sanguine; insa , spre deosebire de acestea , formeaza numai jumatate de circuit . Prin sistemul circulator , sangele pleaca de la inima , face circuit complet si se intoarce la inima , Sistemul limfatic incepe in tesuturi , deci la jumatatea drumului.

    In momentul min care sistemul limfatic nu mai functioneza corect , incepe acumularea lichidului in exces in tesuturi si apare edemul limfatic , Acelasi efect poate aparea si in urma operatiilor di sfera oncologica , acestea fiind numite edeme limfatice secundare . De exemplu : in cancerul de san cu mastectomie, datorita faptului ca tumoarea este agresiva si se raspandeste cu repeziciune prin sistemul limfatic , este necesar ca in aceasta interventie sa fie indepartati si o parte din nodulii limfaticii , astfel sistemul limfatic devine ineficient.Se poate ajunge la paralizia bratului in final si in situatii grave la amputare.

    Aici intervine necesitatea drenajului limfatic manual , care poate atenua edemele limfatice . drenajul limfatic manual este urmat de bandajarea compresiva a zonei , bandajare care mentine si optimizeaza rezultatul obtinut prin drenaj

    *tulburari circulatorii:arterite, claudicatie intermitenta si ulcere varicoase;

    *tulburari respiratorii : astm si mucoviscidoze;

    *edeme postraumatice si postoperatorii:entorse, fracturi si tulburari circulatorii postectomie;

    *tulburari algodistrofice diverse – algodistrofii si hematoame;

    *in medicatia sportiva ; tratarea epicondilitelor, a hematoamelor, a curbaturii(senzatia de durere fara localizare concreta):

    *afectiuni ale tegumentelor :acnee, aderente postoperatorii, cicatrici , eczeme, hipodermite, neurodermite si hiperpigmentatia de sarcina ;

    *boli minfectioase : stare de gripa ,mononucleoza infectioasa, sinuzite cronice. In azul acestor afectiuni se recomanda drenaj limfatic in afara puseelor;

    *afectiuni reumatismale : coxartroza, cervicalgii, umar blocat si periartrita;

    *afectiuni dentare: probleme de implantare la copii, gingivite si paradontoza;

    *tulburari de origine circulatorie : ateroscleroza cerebrala , glaucom , sindrom Meniers si edeme la nivelul membrelor inferioare ;

    *tulburari de origine neurologica : leuconevraxia (scleroza in placi ), insomnii, I.M.C (insuficienta motorie cerebrala), copii hiperkinetici si nevralgii

    *obezitate cu retentie de apa

    Retineti : orice edem poate fi oprit sau stopat
    Impact – 163 persoane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.