fbpx

Greturi matinale

Please select a featured image for your post

Ce sunt greturile matinale?

Greturi matinale este denumirea data starilor de greata care apar in timpul sarcinii. Aceasta denumire nu este, totusi, complet corecta, de vreme ce starile de greata pot surveni la femeia gravida, oricand, in timpul zilei.

Se estimeaza ca intre 50% si 90% dintre femeile insarcinate sunt afectate de aceste stari. Greturile matinale sunt mai frecvente in primul trimestru de sarcina, insa unele femei se confrunta cu acestea pe toata durata sarcinii.

In cele mai multe cazuri, tratamentul consta in masuri de autoingrijire specifice, care ajuta la ameliorarea starii de greata. Sporadic, greturile matinale pot fi atat de severe, incat conditia medicala poarta denumirea de „hiperemezis gravidarium”, sau greturi severe in sarcina. Acest tip de complicatie a sarcinii poate necesita spitalizare si tratament intravenos cu fluide si medicamente.

Care sunt simptomele greturilor matinale?

Greturile matinale sunt mai comune in primul trimestru de sarcina, putand debuta chiar si la doua saptamani dupa conceptie. Acestea sunt caracterizate de stare de greata, cu sau fara vomismente.

Cand se impune vizita la medicul specialist?

Este important ca femeia gravida sa se prezinte de urgenta la medic, daca prezinta urmatoarele simptome:

Citeste si:  Igiena este principala arma impotriva virusilor

starile de greata sau vomismentele sunt severe
cantitatea de urina eliminata este redusa sau urina este inchisa la culoare
fluidele sunt imediat eliminate prin voma
greata este insotita de stari de ameteala sau chiar lesin
ritmul cardiac este accelerat
vomismentele au continut de sange

Care sunt cauzele greturilor matinale?

Cauzele greturilor matinale nu sunt pe deplin cunoscute, insa se presupune ca schimbarile hormonale din timpul sarcinii joaca un rol important. In cazuri rare, greata ori vomismentele severe si persistente pot fi provocate de o conditie medicala distincta de sarcina, cum ar fi afectiuni ale tiroidei sau ale ficatului.

Care sunt factorii predispozanti la greturile matinale?

Greturile matinale pot afecta orice femeie gravida. Cu toate acestea, este mai probabil ca o femeie sa sufere de greturi in timpul sarcinii, daca:

in afara sarcinii, se confrunta cu stari de greata provocate de miscare, migrene, anumite mirosuri sau gusturi
a fost expusa la estrogen (pilule anticonceptionale, spre exemplu), inainte de sarcina
a suferit de greturi matinale in timpul unei sarcini anterioare
are sarcina gemelara (insarcinata cu gemeni).

Care sunt complicatiile greturilor matinale?

Cazurile obisnuite de greturi matinale nu pun in pericol mama sau fatul. Cu toate acestea, daca femeia gravida este subponderala inaintea sarcinii, iar greturile matinale o impiedica sa ia in greutate pana la limita normala in timpul sarcinii, atunci copilul poate fi subponderal la nastere. In cazuri rare, vomismentele frecvente pot conduce la ruperea tubului care conecteaza gura cu stomacul (esofagul).

Citeste si:  Obsesiile. Ce si cat de periculoase sunt?

Cum diagnosticam greturile matinale?

Greturile matinale sunt, de obicei, diagnosticate pe baza semnelor si simptomelor. Daca medicul suspecteaza hipermezis gravidarium, atunci poate recomanda gravidei efectuarea unor teste diferite de sange si urina. Medicul poate recomanda si o ultrasonograma pentru a confirma daca sarcina este multipla si pentru a detecta orice alta conditie medicala care poate contribui la aparitia starilor de greata.

Cum tratam greturile matinale?

In majoritatea cazurilor de greturi matinale, tratamentul nu este necesar. Daca totusi acestea sunt severe, medicul specialist poate prescrie gravidei suplimente de vitamina B6 si medicatie antiemetica. In caz de hipermezis gravidarium, gravida poate fi spitalizata pentru a-i fi administrate fluide si medicamente antiemetice, intravenos.

Alte masuri pentru ameliorarea greturilor matinale, includ:

Alegerea hranei cu precautie! Gravida trebuie sa opteze pentru alimente bogate in carbohidrati, sarace in grasimi si usor digerabile. Alimentele sarate sunt uneori de ajutor, la fel si alimentele care contin ghimber. Sunt de evitat mancarurile grase si condimentate.

Citeste si:  Ce fel de mama esti

Gustarile frecvente! Inainte de a se ridica din pat dimineata, gravida trebuie sa consume cativa biscuiti sarati sau o felie de paine prajita. Sunt recomandate gustarile frecvente, in locul celor trei mese principale, foarte bogate. Cand stomacul este gol, greata se poate intensifica.

Consumul unei cantitati suficiente de lichide! Pe tot parcursul zilei, gravida trebuie sa se hidrateze, in principal cu apa.

Tinerea unui jurnal al alimentelor care declanseaza greata! Gravida trebuie sa observe ce ii declanseaza starile de greata si sa evite acele alimente sau mirosuri care o deranjeaza.

Plimbarile in aer liber! In masura in care vremea o permite, gravida trebuie sa faca zilnic plimbari in aer liber. Fereastra trebuie mentinuta, pe cat posibill deschisa, pentru a permite intrarea aerului curat in incapere.

Vitaminele prenatale! Daca starea de greata se instaleaza dupa administrarea vitaminelor prenatale, acestea pot fi luate seara sau impreuna cu o gustare si se poate mesteca un drops dupa administrarea lor. Daca aceste masuri nu functioneaza, gravida poate discuta cu medicul despre schimbarea acestora cu unele care nu contin fier.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.