fbpx

Exercitiul fizic: intre rolul profilactic si cel terapeutic

Viata moderna a adus si o serie de factori care actioneaza negativ asupra sanatatii omului. Confortul atrage dupa sine comoditatea, astfel ca omul este eliberat de efortul fizic, in defavoarea solicitarii intelectuale. Este firesc deci, ca dupa un numar de ore de munca, indiferent de natura acesteia, sa apara semne de oboseala, care sa micsoreze randamentul, sa reduca vitalitatea organismului, forta musculara si sa duca la aparitia bolilor cardiovasculare, de nutritie, ale aparatului digestiv, precum si instalarea unor reactii psihice: oboseala, surmenajul, insomnia, iritabilitatea.

Exercitiul fizic practicat in mod organizat, sub indrumarea unor cadre specializate (kinetoterapeuti), ii ajuta omului sa-si mentina deplinatatea fortelor fizice si morale, facandu-l util pentru un timp indelungat.

Kinetoterapia, printre altele, reprezinta un sistem de exercitii fizice aplicate analitic sau global, care au ca scop mentinerea formei fizice sau reducerea unor deficiente. Mijloacele care permit executarea exercitiului fizic cu eforturi scazute sunt forta gravitatiei, miscarile active si pasive, contractiile si relaxarea muschiului in bazine cu apa calda.Se mai practica exercitii cu ingreunari si rezistenta.

Citeste si:  Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori

Urmarile practicarii sistematice al exercitiului fizic, apar in organism ca efecte locale sau generale, imediate sau tardive, trecatoare sau de durata, care imbunatatesc structura si functionalitatea corpului uman.

Exercitiul fizic este un factor morfogenetic ce actioneaza in special asupra scheletului, tendoanelor si muschilor. Actiunile mecanice care se aplica asupra unui os (intindere, rasucire, presiune) determina o ajustare a elementului fundamental – osteocitul. Astfel, aceste actiuni pot fi folosite pentru a se obtine cresterea in lungime si grosime a osului, iar aplicate in prima perioada a vietii, pot preveni si corecta deformari osoase.

Orice activitate cu caracter fizic constituie si o stimulare pentru muschi, carora le imbunatateste propietatile fiziologice si calitatile fizice.
Exercitiul fizic folosit in scop profilactic are si rolul de a echilibra functiile fiecarui organ in parte.

Citeste si:  Romanii cer buget de 6% din PIB pentru sanatate

Una din cele mai frecvente cauze ale deficientelor fizice sunt tulburarile tonusului muscular; corectarea acestora se bazeaza pe efectele exercitiului fizic asupra muschiului.

Din punct de vedere al rolului educativ, exercitiul fizic are efect benefic la orice varsta, dar mai ales in perioada de crestere, cand miscarile nu sunt inca bine definite, cand cresterea oaselor nu este incheiata, iar prin repetarea corecta a unor miscari se ajunge la eliminarea miscarilor incoerente si la stapanirea celor necoordonate.

Aceasta ne face sa intelegem si sa acceptam ca mentinerea sanatatii a devenit o cerinta reala a vietii sociale. Omul are nevoie de multa miscare, de exercitii fizice, pe care sa le integreze sistematic in programul sau. Exercitiile vor trebui sa influenteze favorabil starea de sanatate a omului si sa previna boli ca: reumatismul, nevrozele, bolile aparatului digestiv, circulator si respirator.

Citeste si:  Beneficiile exercitiilor prenatale

De asemenea exercitiul fizic intareste musculatura, favorizeaza circulatia sanguina si limfatica, adapteaza cordul la efort, creste mobilitatea articulara, imbunatateste digestia si capacitatea vitala; in plus, se obtine o mai buna coordonare a miscarilor, se invinge timiditatea si cresc curajul, puterea de munca si capacitatea de judecata.

In concluzie, exercitiul fizic este mijlocul principal al educatiei fizice, construit din actiuni voluntare, efectuate sistematic, dupa o metoda bine pusa la punct, in vederea indeplinirii scopului propus. O viata mai buna este o viata sanatoasa pe care o poti trai miscandu-te!

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator Recuperare Medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.