fbpx

Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori

Mesele pline de bunatati, mancarea bogata in grasimi, vremea rece, alcoolul, dar si sedentarismul sunt principalele cauze ale dereglajelor organismului, care duc la aparitia diverselor afectiuni. Medicul specialist in Chirurgie Generala si gastroenterologie Simona Filip de la Delta Hospital atrage atentia asupra catorva lucruri esentiale pentru a nu avea probleme majore de sanatate in noul an.

In timpul sezonului rece, organismul este slabit si supus unui efort crescut cauzat de regimul termic scazut. De asemenea, alimentatia nu mai este la fel de diversificata, iar sistemul imunitar este serios afectat. Prin urmare, bolile de sezon ataca organismul si il contamineaza cu diverse bacterii si virusi. Pentru a va apara de rinite, faringite, traheobronsite, pneumonii si gripe, e recomandat sa aveti grija cu ce va imbracati si ce alimente consumati in aceasta perioada.

Obiceiurile de consum din preajma sarbatorilor sunt o alta problema des invocata de cei care, in preajma Craciunului sau a Anului Nou, au o alimentatie nu tocmai sanatoasa. Abundenta si consumul excesiv la mesele traditionale, mai ales dupa o perioada de abstinenta asimilata postului, pot provoca indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite si, nu in ultimul rand, alergii alimentare sau parazitoze. Tineti cont de faptul ca obiceiurile alimentare sanatoase trebuie pastrate si iarna printr-un plan de alimentatie corect.

Citeste si:  Disciplina copilului: idei si solutii practice pentru o dezvoltare armonioasa

1. Hidrateaza-te corect in fiecare zi si ai grija la continutul alimentelor pe care le consumi.

Asadar, este ideala pastrarea unui aport hidric de 2 litri pe zi. Trebuie evitate excesele de dulciuri, sare, cafeina, bauturi alcoolice, alimente grase, afumate sau prajite excesiv. Reducerea consumului alimentelor procesate – cele care contin multe E-uri si aditivi alimentari – si au valoare nutritiva redusa este, de asemenea, esentiala.

Citeste si:  Copiii si animalele de companie

2. Pastreaza o dieta echilibrata si sanatoasa.

O dieta echilibrata ar trebui sa contina: 40% carbohidrati – obtinuti nu din dulciuri, ci din fructe si cereale; 30% proteine – se recomanda, in mod special, carnea de pui, vita, porc slaba, fructe de mare, oua, produse lactate cu continut redus in grasimi si, deloc de neglijat, soia, intrucat contine izoflavonoizi importanti in intarirea si construirea sistemului imunitar; 30% lipide – care se gasesc in uleiuri vegetale, nuci, alune, migdale.

3. Legumele iti pot asigura aportul necesar de vitamine.

Vitaminele liposolubile (A, D, E, K) se regasesc cu preponderenta in galbenusul de ou, lactate, legume precum varza rosie, salata verde, morcovul, urzica. Fasole, mazarea, soia si nucile contin vitamina B1, care participa la mentinerea functionalitatii optime a sistemului cardiovascular, nervos si digestiv. Pentru a impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali, e necesar aportul de alimente bogate in vitamina B6, precum: peste, carne si oua. Vitamina C, sursa cea mai sigura de energie pe durata intregii zile, poate fi asigurata printr-o alimentatie variata, bazata pe legume si fructe proaspete. Printre acestea, amintim sucurile naturale de legume (morcovi, rosii, ardei gras), dar si sucurile de fructe indulcite cu miere.

Citeste si:  Cele mai frecvente noua tipuri de cancer si ratele de supravietuire

4. Informeaza-te asupra suplimentelor alimentare pe care le consumi.

Suplimentele trebuie alese astfel incat sa contina antioxidanti importanti precum beta-caroten, vitamina C (creste apararea impotriva gripei si a virozelor de sezon), vitamina E (protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului), vitamina D (pentru sinteza scazuta datorata lipsei soarelui pe perioada iernii).

Daca problemele de sanatate persista, e important sa va adresati unui medic.

Articol furnizat de Delta Hospital.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.