fbpx

Eficienta vaccinului HPV

Asa cum am explicat in articolul Totul despre testul Babes-Papaicolaou , examenul citologic al colului uterin (Pap-test) permite depistarea precoce a leziunilor precanceroase care au potentialul de a evolua in cancer. De aceea, riscul aparitiei cancerului de col (cervical) scade atunci cand femeile sunt examinate periodic de catre medicul specialist.

Infectia cu HPV – virusul uman Papilloma (Human Papilloma Virus) reprezinta cea mai frecventa cauza de aparitie a leziunilor celulare de la nivelul colului uterin. Este important de stiut ca infectia cu virusul uman Papilloma nu provoaca, in mod direct, cancerul de col uterin, ci provoaca leziuni ale colului (displazii) care pot evolua, in timp, in cancer de col uterin.

HPV este cel mai comun virus cu transmitere sexuala, ce poate infecta zonele genitale ale femeilor si barbatilor. Exista peste 100 de tipuri de HPV- unele tipuri pot cauza cancerul cervical la femei si alte tipuri de cancer, atat la femei, cat si la barbati, pe cand alte tulpini pot provoca negi genitali (condiloame sau verugi) la femei. HPV poate infecta si cavitatea bucala si gatul. Nu se poate prezice care dintre persoanele infectate cu HPV vor dezvolta cancer sau alte probleme de sanatate.
De cele mai multe ori, sistemul imunitar al corpului lupta impotriva HPV, eliminandu-l in mod natural din organism; In unele cazuri insa, corpul nu poate lupta suficient si astfel, apar modificari ale tractului genital inferior: condiloame, leziuni precanceroase ale colului uterin si, in timp, chiar cancer de col uterin.
In majoritatea cazurilor infectia cu HPV nu prezinta simptome, motiv pentru care bolnavul nu este constient de prezenta lui in organism. Astfel, il poate transmite partenerului, prin contact sexual; rareori, femeile insarcinate infectate cu HPV pot transmite virusul copilului, in timpul nasterii.

Citeste si:  Rolul macromineralelor din organism

Factorii de risc ce cresc predispozitia catre cancerul de col uterin sunt: inceperea prematura a vietii sexuale, deoarece celulele colului uterin sunt imature si mai predispuse la malignizare; contactele sexuale neprotejate – HPV este contactat de la barbatii purtatori, pe cale sexuala; un sistem imunitar slabit; prezenta altor boli cu transmitere sexuala; factori ereditari.

Principala metoda de prevenire a infectiei cu HPV este reprezentata de vaccinul contra HPV. Este important de stiut ca acest vaccin nu previne cancerul de col uterin, ci infectia cu HPV, care este raspunzatoare de aparitia acestuia, in cele mai multe dintre cazuri.
Virusul Papilloma Uman este raspunzator pentru 70% din cancerele de col uterin, restul de 30% din cazuri dezvoltand aceasta maladie din alte cauze. Vaccinul protejeaza doar impotriva catorva tipuri de HPV, din care doua sunt considerate a fi cu un potential oncogen deosebit de mare- este vorba de tulpinile 16 si 18.
Alte metode de prevenire a infectiei cu HPV, precum si a altor boli cu transmitere sexuala, sunt folosirea prezervativului si mentinerea unui partener unic, stabil.

Ideea vaccinului contra HPV apare ca urmare a descoperirii stiintifice despre legatura intre infectia HPV si cancerul de col uterin, descoperire pentru care profesorul Harald zur Hausen primeste, in 2008, premiul Nobel.
Vaccinul contra HPV a fost emis in SUA in luna iunie a anului 2006, cu scopul de a preveni efectele patogene a 4 tipuri de de HPV (6, 11, 16 si 18), considerate a fi cauza a 70% din cancere de col uterin si 90% din cazurile de negi genitali.
A fost admis in U.E. in septembrie, 2006, iar in martie, 2007, in Romania.

Citeste si:  Ce sa faci si ce sa nu faci cand o persoana draga sufera de o tulburare de alimentatie

.

Vaccinul este destinat, in principal, tinerelor care nu si-au inceput inca viata sexuala, dar studiile arata ca este imunogen pana la varsta 26 de ani. S-a descoperit ca raspunsul imun este crescut in intervaul 9-15 ani, iar persoanele cu varste cuprinse intre 15-26 de ani, sunt cele mai expuse contactarii cu HPV, prin activitate sexuala.
Vaccinul poate fi administrat in anumite cazuri si persoanelor cu varste mai mari de 26 de ani, dar numai dupa ce pacienta a fost examinata de catre medicul specialist, pentru a se determina daca are testare HPV negativa pentru tulpinile 16 si 18.

Exista doua tipuri de vaccin contra Virusului Papilloma Uman (HPV):
– Silgard/Gardasil – previne infectia, atat cu tipurile HPV oncogere cele mai frecvente (16 , 18), dar si cu tipurile de HPV care determina aparitia verugilor genitale (6, 11), afectiune foarte frecventa si extrem de neplacuta;
– Cevarix- previne doar infectia cu tipurile de HPV oncogene (16, 18)
Studiile arata ca vaccinul este imunogen pe o durata de aproximativ 5 ani de zile.

Prin vaccinare, se stimuleaza sistemul imun, asigurandu-se un grad important de protectie impotriva tipurilor de HPV, prin aparitia de anicorpi specifici.
Acesta consta in 3 doze injectabile administrate intr-un interval de 3-6 luni. Se realizeaza astfel o imunizare treptata, pana cand sistemul imunitar devine capabil sa combata eficient agentul patogen. De aceea, este important sa fie administrate toate cele trei doze pentru a obtine cea mai buna protectie impotriva infectiei cu HPV, iar in intervalele dintre vaccinari, este recomandata abstinenta sexuala, pentru a evita o posibila infectare cu agentul patogen.
Vaccinul se administreaza doar pe baza unei prescriptii medicale, la recomandarea medicilor generalisti sau a medicilor specialisti, ginecologi, infectiosi sau pediatrii.
Studiile au aratat ca administrarea vaccinului la femeile infectate cu unul sau mai multe tipuri de HPV inainte de vaccinare, protejeaza de afectiunile provocate de celelalte tipuri de HPV, dar nu poate aduce schimbari in ceea ce priveste evolutia unei infectii déjà prezente – nu poate vindeca infectiile déjà existente, deoarece nu exista inca un tratament pentru infectia cu HPV.
Este important sa se efectueze in continuare examinarea citologica Babes-Papanicoalou, chiar si dupa administrarea vaccinului.

Citeste si:  Solutii pentru managementul farmaciei in perioada de criza oferite in cadrul editiei XI a simpozionului Farma Practic

Testarea HPV se poate realiza uzual, la cererea pacientei sau la cererea medicului, la pacientele ce prezinta condilomatoza sau in conditiile unui PAP-test anormal.
In cazul testarii HPV pozitive pentru tulpinile cu risc crescut, se impune obligatoriu examinarea colposcopica a tractului genital inferior.

Vaccinarea anti HPV 16/18, alaturi de screeningul citologic regulat (prin testul Babes-Papanicolaou), poate reduce riscul de cancer de col uterin cu pana la 94%, comparat cu nici o interventie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.