fbpx

Educatia copilului pe varste (partea a II-a)

Please select a featured image for your post

Pana la varsta de 5 ani copilul a invatat cele mai elementare reguli de politete si de relationare cu cei din jur. Educatia sa va continua in raport cu nivelul sau de intelegere si varsta. Intre 5 si 7 ani. Odata cu intrarea intr-o colectivitate, fie ea gradinita sau scoala, copilul va deveni din ce in ce mai independent. Stiind sa comunice si sa relationeze cu cei din jurul sau copilul se va descurca mult mai bine. Pentru aceasta, responsabilitatea o poarta parintii care vor incerca sa il educe cat mai bine in raport cu varsta lui. Ei trebuie sa ii dezvolte copilului capacitatea de a comunica cu cei din jurul sau, fie ei copii sau adulti. La aceasta varsta, copilul ar trebui sa fie invatat sa respecte cateva reguli de baza la masa, sa stie sa foloseasca adecvat tacamurile, sa poarte o conversatie raspunzand la intrebarile adultilor.
Citeste si:  Exercitiile aerobice ne pot scapa de insomnii
De asemenea, el trebuie sa stie ca o conversatie intre adulti nu trebuie intrerupta. Si pentru aceasta, cel mai bun exemplu il ofera parintii care vor astepta ca celalalt sa termine de vorbit aratandu-i astfel copilului cum trebuie sa decurga o conversatie.
Tot la aceasta varsta, copilul incepe sa participe tot mai activ la reuniunile familiale, la aniversarile colegiilor sau in vizite alaturi de parinti. De aceea, el trebuie invatat sa isi ceara scuze atunci cand greseste, precum si sa ofere sau sa primeasca un dar. Parintii trebuie sa vegheze in permanenta asupra comportamentului copilului in diverse situatii si sa ii explice ceea ce trebuie facut si ceea ce nu trebuie facut. Atunci cand ii atrag atentia copilului, parintii trebuie sa faca discret acest lucru. Ei nu trebuie sa foloseasca amenintari, ci sa ii explice copilului exact ceea ce a gresit si sa ii spuna cum trebuia procedat. Folosindu-se de exemple din viata de zi cu zi si uzand de mult tact vor reusi sa il invete pe copil sa aiba un comportament corect si politicos.
Citeste si:  Testele de sarcina
Tot la aceasta varsta, copilul ar trebui invatat sa raspunda la telefon si sa poarte o conversatie civilizata cu persoana de la celalalt capat al firului. El trebuie sa salute, sa se prezinte si sa nu lase interlocutorul sa astepte la telefon. Intre 7-10 ani. La aceasta varsta, se incheie perioada celor „7 ani de acasa”. Ceea ce copilul a acumulat pana acum trebuie fixat definitiv in comportamentul sau. Repetitia este si in acest caz mama invataturii. Daca parintii vor continua sa ii repete mereu regulile unui comportament corect, pana la urma copilul si le va insusi. Un copil care a depasit varsta de 7 ani intelege exact ceea ce se petrece si face diferenta intre ceea ce este bine si ceea ce este rau. Ca atare, parintii pot incepe sa fie mai categorici in ceea ce priveste modul de educare al copilului.
Citeste si:  Pneumoniile
Pana la aceasta varsta, i-au mai trecut cu vederea unele greseli in comportament, insa acum este timpul ca ei sa fie mai hotarati in acest sens. In cazul in care copilul greseste parintele poate recurge uneori la mici pedepse, iar daca in diverse situatii copilul se poarta exemplar ii poate oferi mici recompense. Criticile parintilor trebuie facute cu discretie, niciodata de fata cu persoane straine deoarece copilul se va simti foarte stanjenit.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.