fbpx

De ce persoanele obeze tind sa se supraalimenteze?

Poate ca ni s-a intamplat sa judecam gresit o persoana supraponderala sau obeza, spunand ca aceasta consuma cantitati parca din ce in ce mai mari de mancare, aratand ca nu-i pasa de propria sanatate. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Texas ofera explicatia de ce unele persoane obeze tind sa manance din ce in ce mai mult: acestea intra intr-un cerc vicios care face ca receptorii de gust sa-si diminueze functionarea direct proportional cu cantitatea de mancare consumata.

Citeste si:  Dintii sanatosi

Mancatul devine astfel un act compensatoriu pentru placerea scazuta pe care persoanele obeze o simt atunci cand consuma un aliment, explica Eric Stice, cercetator in cadrul Universitatii din Texas (Statele Unite). Consumul alimentar este asociat eliberarii de dopamina, iar gradul de placere derivata din mancat este corelat cantitatii de dopamina eliberata. Aparent, supraalimentarea contribuie la slabirea continua a functionalitatii receptorilor de placere.

Citeste si:  Nutritia pentru unghii sanatoase

Informatiile rezultate in urma efectuarii studiului releva faptul ca persoanele obeze au mai putini receptori de dopamina in creier comparativ cu persoanele normoponderale, sugerand totodata ca indivizii supraponderali se supraalimenteaza pentru a contracara acest deficit recompensatoriu.

Persoanele care au mai putini receptori de dopamina au nevoie de o cantitate mai mare de substante recompensatorii, cum ar fi alimentele, pentru a obtine efectul pe care alte persoane il obtin cu o cantitate mult mai redusa.

„Descoperirile recente au indicat diminuarea placerii ca principala cauza a supraalimentarii in cazul persoanelor obeze, insa, pana in acest moment, nu era cunoscut ca supraalimentarea contribuie ea insasi la hipofunctionarea circuitului recompensator”, afirma Stice, adaugand ca reactia scazuta a mecanismului recompensatoriu augmenteaza riscul de crestere in greutate, motiv care poate explica de ce obezitatea are de regula un parcurs cronic, fiind rezistenta la tratament.

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.