fbpx

Care sunt si cum recunoastem cele mai frecvente afectiuni vaginale?

Multe doamne si domnisoare pot avea la un moment afectiuni vaginale. Cele mai frecvente dintre acestea sunt: candidoza, vaginoza bacteriana si tricomoniaza. Este foarte important ca aceste afectiuni sa nu fie ignorate, iar persoana care se confrunta cu o infectie vaginala sa consulte un medic ginecolog si sa urmeze un tratament.

Afectiunile vaginale se caracterizeaza prin inmultirea rapida a bacteriilor patogene sau a fungilor la nivel vaginal, dezechilibrand astfel flora microbiana normala formata din lactobacili, acele bacterii bune cu rol in mentinerea echilibrului acido-bazic al zonei intime (pH vaginal).

Fiecare dintre cele trei afectiuni vaginale enumerate mai sus are simptome caracteristice.

Citeste si:  Cicatricele si expunerea lor la soare

Astfel, candidoza se manifesta prin: prurit si/sau durere la nivel vaginal; o secretie vaginala branzoasa, fara miros; senzatia de arsura vulvara, mai ales la contact cu urina si durere sau disconfort in timpul actului sexual.

Vaginoza bacteriana, la anumite femei, vaginoza bacteriana nu produce simptome. In schimb, la altele, vaginoza determina o secretie vaginala alba, cu miros neplacut. Secretia alba observata in cazul vaginozelor bacteriene tinde sa aiba o consistenta mai scazuta decat secretia „branzoasa” observata in cazul infectiilor vaginale cu candida.

Tricomoniaza, in anumite cazuri nu produce simptome, insa in cazul in care se manifesta, simptomele sunt: secretie vaginala galben-verzuie sau gri, cu miros neplacut, disconfort in timpul actului sexual si mictiuni dureroase. De asemenea, poate fi prezente simptome precum iritatie, pruritul zonei genitale si, in cazuri rare, durere abdominala.

Citeste si:  Zece sfaturi alimentare pentru a invinge oboseala

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie, ne face cateva recomandari: „In cazul in care prezentati simptome precum: schimbarea de consistenta si de miros a secretiei vaginale, o senzatie de usturime sau de mancarime, de jena, este indicat sa faceti un examen de secretie, un examen al pH-ului vaginal si o cultura bacteriana. Ca urmarea a acestor analize, prin care se identifica natura bacteriilor patogene, medicul ginecolog va poate spune despre ce afectiune vaginala este vorba si ce tratament ar trebui sa urmati”.

Citeste si:  Sanatate - candidoza (partea II)

Folosirea unor produse destinate igienei intime, precum produsele din gama Lactacyd Femina, ajuta la prevenirea aparitiei acestor afectiuni si contribuie la mentinerea sau chiar la restabilirea unui pH vaginal normal si prin aceasta la pastrarea echilibrului fiziologic al florei vaginale.

Gama Lactacyd Femina include: emulsiile Lactacyd Femina si Femina Plus, spuma Lactacyd Femina, servetele intime Lactacyd Femina si gelul proaspat Lactacyd Femina Ocean Fresh.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.