fbpx

Bruximul

Please select a featured image for your post

Bruxismul este o afectiune caracterizata prin scrasnirea, strangerea, inclestarea dintilor, milioane de adulti si copii confruntandu-se cu acest neplacut obicei. Cauza exacta a bruxismului nu este cunoscuta inca, inca cei mai multi experti considera ca acesa apare ca un raspuns la stressul psihologic crescut. Aceasta afectiune presupune un contact traumatizant intre dinti, fie fara a produce zgomot, fie strident si aspru. Estimarile privind numarul de persoane adulte care sufera de bruxism variaza larg intre 50% si 95%, si dintre copii aproximativ 15%. Multi oameni nu constientizeaza ca sufera de aceasta boala deoarece isi scrasnesc dintii noaptea, in timp ce dorm, insa bruxismul se poate manifesta si ziua. Cum aflam atunci ca suferim se bruxism? O durere surda, constanta de cap sau de maxilare sunt simptomele clasice. De multe ori aflam de la cel de langa noi, care ne aude in timpul noptii. Daca suspectam ca suferim de aceasta afectiune, vizita la un dentist ne poate lamuri, cu siguranta.
Citeste si:  Copiii si banii
De ce este daunator bruxismul?
Pentru ca netratat poate duce la tocirea, fracturarea si pierderea dintilor, fiind nevoie de punti dentare, coroane, implanturi si proteze. Insa nu doar dantura poae fi afectata ci si osul maxilar sau mandibular, articulatia temporo-mandibulara, cauzand chiar probleme de auz. Ce se poate face pentru a stopa bruxismul? Medicul dentist va potrivi pe dintii dumneavoastra o gutiera, un suport identic cu conturul danturii, fie pe maxilar fie pe mandibula,confectionat dintr-ul material moale, cu o consistenta asemanatoare siliconului, ce va proteja pe timpul noptii dintii.
Citeste si:  Nutrienti de baza in alimentatie
Daca stresul cauzeaza aceasta afectiune,sunt cateva optiuni pentru a scapa de aceasta problema, cum ar fi terapia (counseling-ul) impotriva stresului sau administrarea de medicamentece relaxeaza musculatura faciala. Alte sfaturi? Evitati consumul de bauturi si alimente ce contin cofeina, evitati consumul de alcool. Incercati sa nu mai mestecati creioane, pixuri, in general orice nu este comestibil. Daca va surprindeti scrasnind din dinti, pozitionati varful limbii intre dinti. Acest exercitiu va relaxa mai repede muschii ce sustin maxilarele. Cum sunt afectati copiii pe termen lung? Aceasta problema a bruxismului nu se limiteaza la adulti, si nu se stie de cine este determinata, insa printre cauze pot fi enumerate: dintii incorect aliniati, contacte traumatice intre maxilar si mandibula, alte boli cum ar fi deficientele nutritionale, alergiile, sau factori psihologici precum stressul si anxietatea. A
Citeste si:  Cum sa fii mai sanatoasa
celeasi probleme care apar la adult afecteaza si copilul: dureri ce cap, uzura a dintilor, afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare, probleme de auz. Pentru a preveni aceste neplaceri, medicul dentist trebuie sa monitorizeze dintii copilului in mod constant. De obicei nu sunt necesare interventii la copiii prescolari, insa dantura lor trebuie supravegheata. Interesant este ca in tratamentul bruxismului ia teren o noua terapie, cea prin hipnoza, cu o larga utilizare in ultimii ani, ca si cea prin biofeedback. Insa pentru a nu ajunge la aceste metode de tratament, este bine sa prevenim aceasta afectiune, printr-o stransa colaborare cu medicul dentist.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.