fbpx

Autoexaminarea alunitelor – la ce trebuie sa fim atenti?

Alunitele, cunoscute in termeni dermatologici ca nevi nevocelulari, sunt formatiuni benigne de culoare maro sau neagra ce apar pe piele. Ele se pot localiza oriunde pe piele, izolate sau grupate. Majoritatea nevilor apar in copilarie si ating numarul maxim in adolescenta, rareori fiind prezenti de la nastere (nevi congenitali). Un adult poate avea in mod normal 10-30 de nevi.

In anumite conditii, alunitele se pot transforma putand pune in pericol viata pacientilor. Exista mai multe tipuri de cancer cutanat, cel mai de temut fiind melanomul malign, a carui frecventa a crescut ingrijorator in ultima perioada. Cele mai expuse persoane la acest risc sunt cele cu pielea deschisa la culoare, cu parul roscat sau blond, cu dificultate la bronzare, usurinta la aparitia arsurilor solare si dezvoltarea pistruilor. De asemenea, expunera cronica la soare reprezinta un factor important de risc.

Citeste si:  Campanie de sanatate si responsabilitate sociala: "Un copil dorit e un copil iubit! Metode contraceptive ale secolului XXI"

Pentru a preintampina riscurile pe care le prezinta orice alunita (nev) este recomandat sa fim atenti la felul in care aceasta evolueaza. In prima faza, examinarea poate fi facuta chiar de catre pacient, dupa regula ABCDE. Iata ce modificari trebuie avute in vedere si care, aparute in perioade variabile de timp, impun o consultatie de specialitate la o clinica dermatologica.

Citeste si:  Somnul copiilor

A – asimetria – daca alunita este asimetrica si o jumatate din nev nu se suprapune cu cealata jumatate;
B – bordura – daca marginile nevului sunt neregulate, intrerupte, neclare;
C – culoare – daca alunita prezinta la examinare culori diferite: nuante diferite de maro, zone de culoare neagra sau rosie sau portiuni albe, lipsite de pigment;
D – diametru – cand diametrul este mai mare de 6mm;
E – elevatie – cand o portiune din alunita este elevata, supradenivelata in raport cu pielea din jur.
De asemenea trebuie consultat un medic dermatolog daca alunita sangereaza, supureaza, prezinta senzatie de mancarime sau este durerosa.

In concluzie, modificarile suferite de banala alunita, in prezenta factorilor din mediul extern, ne pot pune viata in pericol. Aceasta situatie poate fi prevenita cu usurinta prin aplicarea criteriilor de evaluare ale regulii ABCED, chiar de catre pacient, precum si de vizitarea neintarziata la medicului specialist atunci cand modificarile nedorite isi fac simtita prezenta.

Material furnizat de Societatea Romana de Dermatologie, cu ocazia „Zilei Europene pentru Depistarea Melanomului”, a V-a editie a campaniei nationale de prevenire si depistare a leziunilor maligne si premaligne cutanate.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.