fbpx

Arsurile solare

De cum vine vara lumea se grabeste sa se bronzeze si cum ‘graba strica treaba’ apar, apoi se inmultesc, cazurile de arsuri solare. Arsurile solare sunt consecinta expunerii exagerate a pielii la razele soarelui (cele mai periculoase fiind razele ultraviolet) sau la aparatele de bronzat; a nu se confunda cu insolatia, care reprezinta afectarea adesea fatala a intregului organism, in special a creierului, si nu doar a pielii. Arsura solara se manifesta prin inrosirea si umflarea pielii (gradul I) sau chiar vezicule cu continut limpede (gradul II), urmata de decuamarea (‘cojirea’) pielii. Cand apar febra si frisoanele, greata, delirul sau obnubilarea este vorba de o periculoasa insolatie si trebuie rapid apelat la sistemul de asistenta medicala de urgenta.

Razele, in special UV, pot determina in caz de expunere exagerata alterarea structurii unor proteine din piele, care nu mai sunt recunoscute ca proprii organismului si produc iritatie locala. Se produce dilatarea capilarelor sanguine (rezulta inrosirea pielii) si cresterea permeabilitatii capilarelor (pilea se edematiaza).

Citeste si:  Intarzierea cresterii intrauterine (hipotrofia)

O expunere la soare redusa, crescind de la o zi la alta durata expunerii, si egal distribuita pe corp prin rotirea pe plaja expunind si partile laterale ale corpului stimuleaza productia cutanata de melanina care poate fi considerate o bronzare estetica (depinde de gust). O piele astfel bronzata devine mai rezistenta apoi la penetrarea razelor UV. Dar, in loc de un bronz uniform pe corp, pot aparea in schimb pistrui, pete ‘de ficat’ (nu au nici o legatura cu ficatul) sau alte pete inestetice. Distributia melaninei, a bronzarii, este determinate genetic si daca o data v-ati bronzat neuniform, urat, asa se va intampla mereu.

Citeste si:  Dieta alcalina: beneficii si alimente recomandate

Simptomele arsurii solare apar la cateva ore de la expunere, prin durere, inrosirea pielii si chiar aparitia unor basici cu lichid. Tratamentul se face in formele usoare prin aplicarea de comprese reci, apoi aplicarea unei creme cu un corticoid; medicul poate recomanda si tratament oral cu corticoizi, daca este nevoie. Daca apar vezicule, acestea nu trebuie sparte, ci se protejeaza cu pansament; daca s-au spart, pentru a nu se infecta, se pune pansament cu comprese sterile sau un unguent antiseptic. In cazul unor arsuri severe trebuie sa va adresati medicului, poate este necesara chiar internarea in spital. Pielea se vindeca in 1-2 saptamani, se descuameaza si poate lasa un aspect inestetic de ‘petice’.

Persoanele cu pielea deschisa la culoare, cu ochi albastri sau verzi, cu par blond sau roscat sunt cele mai predispose la arsuri solare.

Arsurile solare au un rol important in producerea ulterioara a melanomului malign, o forma de cancer cu o foarte mare mortalitate. 90% din cancerele cutanate sunt datorate leziunilor pielii prin expunere la soare !

Orice varsta ati avea, orice fel de culoare a pielii, a ochilor sau a parului, retineti ca NU exista notiunea de bronzare sanatoasa !

Sectiune sustinuta de:
S.C.M. DR. ALEXANDRESCU CRISTIAN SI DANIELA
Cabinet de Medicina Interna & Cabinet de Medicina de Familie
Splaiul Independentei 290, camin P7, parter, sector 6, Bucuresti
Tel/fax 021 316.43.70 / 021 402.86.46

2 Comentarii
  1. Poate inteleg si fetele astea obsedate de bronzat ca nu e de gluma cu soarele. Dupa parerea mea oricum trebuie sa ai niste probleme ca sa ajungi la mare in concediu si sa-ti petreci timpul stand aiurea pe un cearceaf

  2. Este vorba de o moda care a inceput dupa al II-lea razboi mondial. Constatandu-se ca razele US produc transformarea in piele a provitaminei D in vitamina D, activa in combaterea rahitismului, s-a indus ideea ca expunerea la soare este sanatoasa. In realitate, cantitatea de vitamina D obtinuta astfel este mica, insuficienta, mult mai important este aportul prin alimentatie ! Dar tot nu este suficient si e mai bine cu un surplus medicamentos.De prin anii \’80 a inceput campania de a convinge ca expunerea la soare este daunatoare, adesea cancerigena, dar nu a ajuns la toata lumea, de aceea, puteti sa tranmiteti articolul la prieteni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.