fbpx

Intarzierea cresterii intrauterine (hipotrofia)

Please select a featured image for your post

Ce este hipotrofia?

Hipotrofia este caracterizata de intarzierea cresterii fatului, in timpul sarcinii, ducand la o greutate mai mica de 2.5 kilograme, pentru un nou-nascut la termen. In mod specific inseamna ca fatul cantareste cu 90% mai putin decat alti fetusi de aceeasi varsta gestationala.

In functie de cauza intarzierii cresterii intrauterine, fatul poate fi simetric mai mic sau poate avea capul de dimensiune normala, iar restul corpului mai mic. Daca mama are, la randul ei, o conformatia miniona, poate fi normal ca si copilul sa cantareasca mai putin, fara insa a fi suspectat de hipotrofie.

Care sunt cauzele aparitiei hipotrofiei?

Principalele cauze, atunci cand sunt decelate, sunt legate de mediul fatului. Poate fi vorba de factori de origine materna: slabire, regim alimentar dezechilibrat (indeosebi numar insuficient de nutrienti si calorii), tabagism, consum de droguri „grele” (cocaina, heroina), anomalii ginecologice, boli survenite in cursul sarcinii (hipertensiune arteriala, preeclampsie sau eclampsie).

Citeste si:  Activitati extra-scolare pentru micutul tau

De asemenea, poate fi vorba de o patologie a oului (anomalie a placentei) sau a cordonului (in caz de sarcina multipla – gemeni, tripleti). Mai exista si alte cauze legate chiar de fat: predispozitie familiala sau etnica, anomalie cromozomiala, nanism, malformatie, infectie embrionara sau fetala (citomegalo-virus, rubeola, toxoplasmoza), boli cardiace, probleme de coagulare, boli renale.

Care sunt simptomele gravidei in hipotrofia fatului?

Gravida poate simti ca fatul se dezvolta normal insa masuratorea efectuata de la simfiza pubiana pana la partea superioara a uterului poate fi mai mica decat cea corespunzatoare varstei gestationale a copilului. Aceasta masuratoare poarta denumirea de masurarea inaltimii fundusului uterin.

Intarzierea de crestere uterina poate fi suspectata si daca dimensiunile uterului mamei sunt reduse.

Cum poate fi diagnosticata hipotrofia?

Diagnosticul este pus la nastere, insa, poate fi stabilit mai devreme prin monitorizarea permanenta, de catre medicul specialist, a dezvoltarii fatului, miscarilor, fluxului sangvin, cantitatii de lichid amniotic. Pot fi necesare si alte examene si teste, recomandate de medicul ginecolog, pentru diagnosticarea unei posibile infectii sau anomalii genetice.

Citeste si:  Persoanele care consuma sare in exces risca sa se imbolnaveasca de ulcer

Depistare antenatala a intarzierii de crestere intrauterina si a cauzei acesteia este urmata de recomandarea unui tratament adaptat si individualizat pe care sa-l urmeze gravida.

Care sunt riscurile hipotrofiei?

Absenta rezervelor, comuna tuturor nou-nascutilor atinsi de intarziere de crestere intrauterina (hipotrofie), este sursa diferitelor complicatii: scaderea temperaturii, hipoglicemia (scaderea nivelului sangvin de glucoza, element necesar pentru nevoile energetice ale creierului), hipocalcemie (scaderea nivelului sangvin al calciului, element necesar formarii oaselor).

Unele riscuri sunt mai specifice intarzierii cresterii intrauterine legata de o proasta nutritie sangvina sau de o insuficienta oxigenare a fatului: este vorba de o suferinta fetala acuta si de prematuritate.

Care sunt metodele de ingrijire in cazul nou-nascutului hipotrofic?

Copiii nascuti la termen care prezinta o intarziere moderata a cresterii intrauterine si care n-au fost supusi unei suferinte fetale acute pot ramane, cu mama lor in maternitate. Uneori nou-nascutul este plasat cateva ore sau cateva zile intr-un incubator pentru a fi incalzit si alimentat in mod precoce pentru a preveni sau a trata o hipoglicemie, nivelul glicemiei fiind atunci controlat in mod regulat. Copiii care sufera de o intarziere severa a cresterii intrauterine, care sunt nascuti inainte de termen sau care sunt purtatori ai unei anomalii sunt transferati in unitati de neonatalogie, unde fac obiectul unei ingrijiri intensive. Astfel, prematuritatea si suferinta fetala acuta necesita masuri imediate de reanimare si asistenta.

Citeste si:  Preparatele din carne se altereaza in mediu cald dupa o ora

Metode de preventie a hipotrofiei nou-nascutului:

Evitati alcoolul, fumatul, consumul de droguri inainte si in timpul sarcinii.
Mancati echilibrat si mergeti cu regularitate la controalele de rutina pe intreaga perioada de sarcina.
Daca suferiti de o afectiune cronica sau urmati un tratament medicamentos, consultati medicul specialist inainte de a ramane insarcinata.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.