fbpx

Amprenta metabolica: o descoperire ce face posibila dieta personalizata

Felul in care organismul nostru digera si proceseaza nutrientii proveniti din alimentatie difera de la individ la individ, potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Tehnica din Munchen alaturi de o echipa multi-disciplinara. Descoperirea permite realizarea unor diete si tratamente personalizate bazate pe asa-numita „amprenta” metabolica a fiecaruia dintre noi.

Din punct de vedere al genelor, suntem in proportie de 99,9% identici. Insa, in ciuda acestei asemanari, recentul studiu confirma ca diferentele individuale nu se aplica doar la trasaturile superficiale, ci ne definesc, in egala masura, metabolismul.

Citeste si:  Dieta South Beach te ajuta sa slabesti fara sa te infometezi

Studiul, denumit HuMet, s-a realizat pe 15 femei tinere, sanatoase clinic, care au fost atent monitorizate timp de patru zile. In acest interval, acestea au trebuit sa posteasca, precum si sa manance si sa bea diferite tipuri de alimente standardizate, fiind supuse unei serii de teste de laborator care vizau analiza sangelui, a urinei si a aerului expirat.

„In general, oamenii reactioneaza similar la anumiti compusi nutritinali, insa exista diferente majore daca aceste reactii sunt analizate”, explica dr. Daniel Hannelore, responsabil cu protocolul nutritional si procedura de testare.

Spre exemplu, atunci cand un subiect primeste o anumita cantitate de glucoza, nivelul glicemiei creste apoi scade din nou. Insa chiar si testele intiale din cadrul HuMet au relevat detalii uimitoare: la inceput, pe stomacul gol, valorile glicemiei erau relativ egale; cu toate acestea, fiecare dintre cele 15 femei au reactionat diferit dupa ingerarea cantatii de glucoza.

„Evident toate valorile au crescut. Nivelul glicemiei trebuie sa creasca. Insa este foarte interesant de observat diferentele cu care aceste valori cresc si scad. Abia dupa patru ore, nivelul glicemiei a ajuns la valori egale la cele 15 femei”, completeaza Hannelore.

Citeste si:  Care este rolul psihoterapiei in controlul greutatii corporale?

Desi oamenii de stiinta sunt de acord ca drumul catre cunoasterea mecasnimului metabolic este abia la inceput, aceastia spera ca rezultatele sa permita in viitor conceperea unor tratamente cu adevarat personalizate, atat pentru pacientii cu boli metabolice, cat si pentru persoanele care doresc sa slabeasca in mod sanatos.

Sursa: Behavioral Health Central

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.