fbpx

7 pasi pentru intarirea sistemului imunitar la inceput de toamna

Potrivit calendarului, vara s-a incheiat. Este timpul sa ne pregatim pentru zilele de toamna, mai racoroase si mai umede. Aceasta nu inseamna doar sa inlocuim hainele vaporoase cu jachete mai groase, ci si sa ne preocupam de mentinerea sanatatii prin intarirea sistemului nostru imunitar. Cativa pasi simpli, dar esentiali, ne vor ajuta in acest sezon sa tinem la distanta raceala si infectiile si sa ne putem bucura de farmecul aparte al toamnei.

Consumati fructe si legume! Acestea sunt cele mai bogate surse naturale de vitamine si minerale esentiale pentru organismul uman, asa ca, ori de cate ori aveti ocazia nu refuzati o portie de fructe si legume proaspete. Alegeti-le pe cele cu un continut ridicat de vitamina C, licopena, antioxidanti si vitamine B. Asezonati-le cu condimente din belsug, dintre acestea, usturoiul, sofranul, ghimbirul si oregano, fiind cele mai indicate.

Citeste si:  Lipsa unei proteine-cheie ar putea fi vinovata de artrita reumatoida

Rasfatati-va cu iaurt! Unele studii arata ca persoanele care consuma cu regularitate iaurt (o portie pe zi) sunt mai ferite de raceala si gripa, comparativ cu cele care nu mananca iaurt la fel de des. Efectul protector este dat de probioticele din iaurt (precum bifidus sau acidophilus).

Luati suplimente de echinaceea! Echinaceea este o planta care face minuni pentru sistemul imunitar! Aceasta sporeste numarul celulelor imune din organism, crescandu-le abilitatea de a distruge bacteriile si virusurile daunatoare. Solicitati medicului dvs. sa va recomande cele mai potrivite suplimente si ceaiuri pe baza de echinaceea, precum si perioada optima de administrare.

Beti apa! Poate ca mercurul din termometre nu se mai ridica la aceleasi valori ca in lunile de vara, insa aceasta nu inseamna ca nu vom mai bea necesarul zilnic de apa. Apa previne infectiile respiratorii, pastrand mucoasele hidratate si sanatoase. In plus, ajuta sistemul limfatic, responsabil cu eliminarea toxinelor din organism.

Citeste si:  Vaccinarea impotriva cancerului de col uterin reduce riscul tumorii cu 94%

Nu luati antibiotice fara sfatul medicului! Antibioticele nu trebuie administrate la primele semne de disconfort, doar pentru ca, in trecut vi s-a recomandat, de catre medic, un antibiotic sau pentru ca respectiva pilula a dat rezultate, la o alta persoana. Antibioticele sunt, intr-adevar, foarte eficiente pentru combaterea infectiile bacteriene, insa sunt absolut inutile daca infectia cu care va confruntati este una virala. In plus, luate necorespunzator, acestea distrug bacteriile benefice din organism si duc la scaderea sensibilitatii bacteriilor la antibiotice – altfel spus, in viitor, perioadele de boala vor fi mai lungi, riscul de complicatii mai mare, iar optiunile terapeutice, mai reduse.

Relaxati-va si alungati stresul! Este binecunoscut faptul ca schimbarile atmosferice isi pun amprenta si pe starea noastra psihica. Este foarte probabil ca modificarile din mediul inconjurator sa va faca mai irascibili, mai tensionati, in conditiile in care stresul a fost corelat cu o crestere semnificativa a riscului de imbolnavire. Prin urmare, ori de cate ori va simtiti coplesiti de grijile cotidiene, practicati o activitate care sa va relaxeze – cititi o carte, urmariti un film, iesiti cu prietenii etc.

Citeste si:  Anexita

Odihniti-va suficient! Faptul ca ziua incepe sa se scurteze facand, din ce in ce mai devreme, loc noptii, poate avea un impact negativ asupra programului dvs., zilnic. In perioada de adaptare la noile conditii, asigurati-va ca dormiti cel putin sase – sapte ore pe noapte. Somnului insuficient sau neodihnitor slabeste sistemul imunitar, lasand organismul vulnerabil la boli, in special la gripa.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.