fbpx

Anexita

Ce este anexita?

Anexita este o afectiune inflamatorie a trompelor si ovarelor. Leziunile predominante sunt de obicei la trompa (salpinge), ovarul fiind mai rar si in mica masura atins de procesul inflamator. Leziunile anexiale sunt de obicei bilaterale, insa mai accentuate intr-o parte.

Anexita, in sine, nu este contagioasa, insa infectia care ar fi putut sa o provoace se transmite si trebuie tratata la ambii parteneri.

Statisticile mondiale arata ca o femeie din patru sufera de anexita, iar la 60% dintre acestea boala se cronicizeaza. Tot mai des, se intalneste anexita la tinerele fete care nu evita socurile termice aplicate abdomenului inferior, asezarea pe suprafete reci, contactul brusc cu apa rece, adoptarea unei vestimentatii inadecvate anotimpului.

Care sunt cauzele aparitiei anexitei?

Anexita aparea in urma unor infectii – adesea transmisibile prin contacte sexuale neprotejate – sau ca urmare a expunerii la frig.

Care sunt simptomele anexitei?

Simptomatologia bolilor aparatului genital la femeie se caracterizeaza, in formele acute, prin dureri in abdomen, senzatie de tensiune si de arsura locala, tulburari urinare, febra, secretie vaginala abundenta, o modificare a secretiei vaginale (in cazul infectiei), sangerare anormala in timpul menstruatiei (prea abundenta sau indelungata). Intensitatea durerilor este variabila.

Citeste si:  10 alimente purificatoare

Cum se trateaza anexita?

Controalele periodice si respectarea tratamentului recomandat de medicului specialist elimina riscul de cronicizare a anexitei si de instalare a infertilitatii.

Pentru infectiile genitale, se recomanda efectuarea de analize si terapii specifice. Medicul specialist prescrie anumite antibiotice si supozitoare antiinflamatorii pentru decongestionarea cat mai rapida a organele genitale interne. Tratamentul cu antibiotice, calmante, vitaminoterapie si repaus la pat poate duce la vindecarea acestei afectiuni.

Citeste si:  Prima lui tunsoare

Care sunt complicatiile anexitei?

Vizitele la medicul ginecolog nu trebuie amanate. Daca miza pusa pe medicamente este prea mare si vindecarile nu sunt depline, survin recidive care conduc la complicatii si la cronicizarea anexitei. Sterilitatea este una din urmarile frecvente ale inflamatiilor genitale cronice. Tratamentul formelor cronice este mai dificil si de durata indelungata.

Anexita nediagnosticata sau netratata la timp poate determina obturarea trompelor uterine, ceea ce conduce la infertilitate sau la instalarea sarcinilor extrauterine.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.