fbpx

5 ponturi ca sa te mentii tanara

Ca sa incetiniti procesul de imbatranire, feriti-va de zahar, tutun, alcool, soare si stres.
Corpul nu este altceva decat „o masinarie” pe care trebuie sa o intretineti. Propuneti-va sa pierdeti in greutate, sa mariti numarul orelor de somn, sa mergeti la fitness de mai multe ori pe saptamana si veti reusi sa incetiniti procesul de imbatranire. Specialistii va mai dau cateva sfaturi:

1. Protejati-va genele. Ca sa traiti mult , aveti nevoie de gene bune, in proportie de 25%. Restul tine de stilul de viata. Chiar daca sunt mostenite, genele pot fi protejate. Ganditi-va la aceste gene ca la niste sireturi care se termina cu acele capete mici de plastic. De cate ori o celula se reproduce, telomerul (capatul )se scurteaza, asemeni capatului de siret care se uzeaza daca pantofii sunt purtati prea mult. Astfel, daca acea portiune protectoare a unei gene se distruge, ADN-ul incepe sa se faca „ate-ate” si sa functioneze greu. Celulele nu mai cresc, nu se mai regenereaza, nu mai sunt capabile sa ajute corpul asa ca se sinucid(apare apoptoza-moarte naturala programata).
Cum controlati procesul: Numarul telomerilor pe care ii detineti depinde de ce ati mostenit de la parinti. Totusi, puteti avea grija de lungimea acestor structuri protectoare. S-a dovedit, de exemplu, ca stresul cronic le distruge foarte usor. Astfel, daca reusiti sa controlati stresul, va protejati si genele.
2. Stocati-va energia. V-ati intrebat de unde va luati, de fapt, energia? Ei bine, nu din bomboane, batoane energizante si alte dulciuri, ci din sute de mitocondrii care va alcatuiesc celulele. Acestea sunt numite „uzinele energetice” ale celulelor. Ele transforma nutrientii din mancare in energia pe care corpul o foloseste ca sa indeplineasca diferite sarcini. Aceste mitocondrii sunt esentiale pentru functionarea corecta a metabolismului si pentru prevenirea procesului de imbatranire. Problema este ca atunci cand mitocondriile transforma mancarea in energie se produc radicali liberi. Aceste molecule pot ataca celulele, accelerand imbatranirea. Mitocondriile mai sunt distruse si atunci cand organismul nu consuma eficient oxigen si glucoza ori atunci cand o persoana are afectiuni ale creierului sau diabet.
Cum controlati procesul: Cea mai buna strategie este sa consumati produse bogate in flavonizi si carotenoizi, acestia fiind niste antioxidanti foarte puternici. Acesti antioxidanti se gasesc in strugurii rosii, zmeura, tomate, pomelo, ceapa, suc de rosii. Ei sunt capabili sa neutralizeze actiunea radicalilor liberi. De asemenea, este esential sa consumati mai putine calorii, ca sa va protejati metabolismul si sa produceti mai putini radicali liberi.
3. Aveti grija de celulele stem. Celulele stem joaca un rol esential in recuperarea organismului dupa perioadele stresante. Ele refac plamanii, dupa fumat, ficatul dupa expunerile prelungite la soare. Dar, pe masura ce organismul imbatraneste, celulele stem nu mai repara atat de bine ce s-a distrus, de aceea sunteti mai vulnerabili. Mai mult, exista riscul ca avand nevoie de ele in exces, acestea sa se multiplice. Inmultindu-se, creste riscul de cancer.
Cum controlati procesul: Va feriti cat puteti de fumat, nu va expuneti mult la soare, nu consumati alcool in exces.
4. Intariti-va imunitatea. Consumati grasimi sanatoase, vitamine si minerale. Nucile avocado, uleiul de masline si cel de peste sunt o sursa buna de grasimi sanatoase.
Cum controlati procesul: Totusi, nu doar alimentatia va poate ajuta in construirea unui sistem imunitar, puternic. Si obisnuinta de a medita poate avea o influenta buna.
5. Limitati consumul de zahar. Parul care cade si genunchii care trosnesc sunt semne ale imbatranirii. Dar ce legatura au toate astea cu consumul de zahar? Este vorba despre glicozilare, acel proces care are loc cand moleculele de zahar invadeaza sangele. In mod normal, glucoza da celulelor energie, dar cand o persoana devolta rezistenta la insulina (de la diabetul de tip doi sau din cauza obezitatii), glucoza nu poate fi distribuita eficient in celule. Din aceasta cauza ramane in sange si se transforma intr-un fel de acid care distruge tot ce atinge, inclusiv vasele de sange. Glucoza afecteaza si colagenul din piele si articulatiile genunchilor, facandu-le mai putin elastice. Astfel, apar ridurile si problemele cu genunchii sau artrita.
Cum controlati procesul: Reduceti consumul de zahar. Bazati-va pe fructe si legume, pe cereale si pe mancaruri mai putin procesate.

Citeste si:  A gresit, l-am pedepsit
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.