A gresit, l-am pedepsit

Se spune ca bataia este rupta din rai.. insa nu cred ca mai aplica cineva in zilele noastre aceasta corectie asupra propriilor copii. Mai degraba am putea sa schimbam sensul si sa spunem ca pedeapa este rupta din rai.
Nu trebuie sa apelam la violenta pentru a determina un copil sa se potoleasca, sa nu mai faca obraznicii . Putem recurge la metode mai simple, mai putin dureroase fizic, dar care le vor simti emotional atunci cand vor fi nevoiti sa le aplice.
Asadar, cum puteti apela la micile pedepse si cum putem folosi acest truc in favoarea ta si a educatiei copilului tau.
Inainte de a te gandi la strategii de corectie si pedepse, tine seama de varsta copilului si de capacitatea lui de intelegere, de contextul in care a avut loc evenimentul pentru care il vei pedepsi si de cat de des s-a repetat.
Abia dupa varsta de 3 ani copiii incep sa constientizeze limitele si pedepsele care li se impun. Abia cand reuseste el sa inteleaga urmarile faptelor sale sau ce se va intampla daca se abate de la restrictiile parintilor, poti interveni cu mici pedepse.
Cat sunt mici, pana in varsta de 5-6 ani, poti aplica pedepse de genul: statul la colt sau ii iei jucaria preferata pe care nu o recupereaza decat atunci cand va incepe sa coopereze si sa fie cuminte.
Cand se mai mareste poti trece la pedepse ceva mai serioase, cum ar fi : astazi nu are voie la desene animate, maine sta singur in camera lui dupa ora 4 sau nu primeste desert, daca nu mananca toata mancarica din farfurie.
Cand recurgi la o pedeapsa, apeleaza la cea care il afecteaza cu adevarat, pentru a intelege cat de mult a gresit si ce se va intampla pe viitor daca o sa continue in acest mod.
Evita pedepsele exagerate care pot inrai copilul, dar nu apela nici la pedepse prea blande, pentru ca nu vor avea efectul asteptat.
Atentie! In momentul in care i-ai aplicat o pedeapsa nu-l mai cocolosi sau nu-i mai vorbi ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, deoarece copilul uita repede ce are de facut si de respectat daca vede ca ii acorzi atentie si afectiune.

Citeste si:  Postul poate provoca malnutritie proteica

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.