fbpx

10 sfaturi ca sa renunti la dulciuri

Vrei sa slabesti, dar ti-e greu sa rezisti ispitelor dulci? Ai prefera sa mananci mai putin decat sa renunti la dulciuri? Incearca trucurile noastre si vei vedea ca nu este greu sa-ti invingi dependenta,
Nutritionistii condamna din ce in ce mai vehement folosirea zaharului rafinat in alimentatie. Ei sunt de parere ca acest produs este la fel de nociv pentru organism cat alcoolul si tutunul la un loc. Un motiv intemeiat pentru a elimina si tu zaharul si dulciurile din meniul tau zilnic.
De ce ai mereu pofta de dulciuri?
Pentru ca acestea creeaza dependenta prin aportul mare de zahar. Astfel, atunci cand consumi dulciuri, este secretata la nivel cerebral o substanta responsabila cu starea de bine, serotonina. Astfel se explica senzatia de bine pe care o ai cand mananci o prajitura sau un baton de ciocolata.
1. Incepe prin a reduce cantitatea de dulciuri la jumatate, apoi la un sfert si, dupa cateva saptamani, renunta definitiv sau consuma-le ocazional.
2. Inlocuieste bauturile racoritoare acidulate care contin zahar cu sucuri naturale de fructe, apa minerala plata sau ceaiuri de plante.
3. Nu te lasa indusa in eroare de asa-zisele ciocolate light. Sunt la fel de bogate in zaharuri ca si cele clasice, si, astfel, la fel de bogate in calorii precum acestea.
4. Daca ti se face foame intre mese, alege in locul dulciurilor niste gustari sanatoase. Este recomandat sa consumi doua astfel de gustari in jurul orelor 11-12 si 16-17.
5. Inlocuieste batoanele de ciocolata cu un mar. Astfel, in loc de 245 kcal, vei asimila doar 80 kcal.
6. In loc de cappuccino sau ciocolata calda cu frisca, mananca mai bine un iaurt simplu. In loc de 240 kcal, vei consuma numai 120.
7. O painica din faina integrala face mai putin rau siluetei decat biscuitii de ciocolata pe care este tentata sa ii devorezi intre mese. Contine doar 90 de kcal. In schimb, 4 biscuiti au o cantitate dubla de kilocalorii.
8. Nu uita sa iei masa de pranz, chiar daca esti pe fuga si crezi ca nu ai timp. Astfel, nu ti se va mai face foame inainte de cina si nu vei fi tentata de gustarile dulci.
9. Indulceste cafeaua sau ceaiul cu miere in loc de zahar sau zaharina.
10. Nu poti sa rezisti fara ciocolata? Incearca sa o inlocuiesti cu cea amaruie, care are o cantitate mai mica de zahar.

Citeste si:  Diete pentru adolescentii sub 18 ani

Momentul perfect pentru ceva dulce

Inainte sa faci sport- da
Dulciurile, odata consumate, se transfoirma imediat in „carburant” pentru muschi. Asa ca este recomandat ca inainte sa faci orice fel de exercitii fizice, si mai ales daca te simti slabita, sa mananci un baton de ciocolata.
Inainte de un examen important- da
Legaturile intre celulele nervoase functioneaza mult mai bine in prezenta glucozei. La masa de pranz, mananca o portie de paste, iar inainte de activitatea car enecesita intelectul, bea o cafea bine indulcita.
In timpul menstruatiei- da
O portie mica de tort este solutia optima pentru a te simti mai bine. Dulciurile contribuie la productia de substante naturale care reduc intensitatea durerii si anxietatea. In plus, ciocolata iti induce si senzatia de buna-dispozitie.
Dupa masa- nu
Daca ai avut la masa paste sau orez, urmate apoi de o portie de fructe, necesarul tau de dulce a fost deja satisfacut. Ceea ce consumi in plus va fi transformat in depozite de grasimi in zonele „critice”.
Dupa ce faci sport- nu
Efortul fizic ti-a rtezit apetitul? In acest caz, alege o friptura sau un iaurt degresat. Ai nevoie de proteine pentru a elimina acidul lactic, cauza oboselii din muschii care au depus efort. Cand te opresti din sport, metabolismul lucreaza mai lent. Asca este bine sa limitezi caloriile.
Inainte de culcare- nu
Biscuitii cu ciocolata pe care ii mananci seara, la televizor, inainte de culcare, sunt cauza noptilor albe. Energia pe care o primesti de la zaharuri trezeste organismul. Daca nu te poti abtine, incearca sa-i mananci macar cu doua ore inainte de a merge la culcare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.