fbpx

Un living confortabil

Confort. Ce inseamna el pentru noi si in ce masura il cautam atunci cand dorim sa realizam o amenajare interioara? Plecam in cautarea mobilierului perfect: canapea fotolii, pat, cu gandul ca „vrem sa fie confortabil”. Si ne oprim in fata unei amenajari realizate in nuante de crem, oranj sau acoperita in non-culori, intr-un ansamblu care rezulta cu adevarat spectaculos. Si ne place! Si vrem cu determinare ca aceasta imagine sa se confunde ulterior cu „fata” livingului nostru. Confortul?? Cu el ce facem? Nu am ramas insa detasate de aceasta necesitate si, dupa ce ochii s-au bucurat de armonia estetica a ansamblului gasit, simturile vor da verdictul final. Se pare ca sunt doua tipuri de confort pe care ne bazam in actiunile noastre legate de amenajare. „Confortul vizual” care se impune cu implicatii puternice asupra starii noastre psihice si „confortul structural” care se imprima asupra laturii fizice.

O amenajare armonioasa presupune o simbioza a acestor doua concepte. Asadar avem nevoie de o conlucrare perfecta intre felul in care vedem si simtim lucrurile.

Citeste si:  O aparenta inselatoare - Lithops

Livingul, zona de zi a casei, trebuie sa intruneasca o serie de calitati care sustin pe pozitiile fruntase notiunea de „confort”. Cu toate ca nu preia decat ocazional functiunea de odihna – somn, livingul trebuie sa fie unul confortabil. Punem accent pe doua procese esentiale care raspund nevoilor si dorintelor noastre: 1. Felul in care livingul este alcatuit in interior; 2. Relatiile care se stabilesc intre el si celelalte zone ale casei.

1. In primul rand piesele de mobilier care intregesc imaginea acestui spatiu trebuie sa se armonizeze cu functiunea de baza. Vom alege canapele confortabile, de obicei dispuse sub forma literei „L”, care sunt capabile sa iti gazduiasca toti prietenii, adunandu-i in serile de entertaining. Sa nu uitam de pretioasele perne decorative, care se prezinta in aceeasi nuanta ca si cea a canapelei sau in culori si tonuri contrastante.

Masuta din living nu trebuie sa ocupe o zona prea mare in plan, ci poate fi dezvoltata pe verticala sub forma unor etajere ce preiau cu usurinta surplusul de obiecte. O masuta alcatuita dintr-o serie de blaturi de sticla succesive, distantate pe inaltime, este ideala atat din punct de vedere estetic, evitind incarcarea spatiului si asigurind, prin transparenta sa, continuitatea si armonia acestuia, cat si din punct de vedere practic, punind pret pe functiunea de depozitare.
Pentru a marca aceasta piesa de mobilier, pentru a-i accentua curgerea artistica a liniilor si pentru a-i intregi legatura cu zona canapelei, sub masuta din living poate fi asezat un covor care sa ii urmareasca geometria in plan.

Citeste si:  Gulas traditional unguresc

2. Trecem acum la o etapa superioara, concentrandu-ne asupra raporturilor care se stabilesc intre living si celelalte zone ale casei. Livingul trebuie sa comunice deschis cu diningul si cu bucataria. Daca spatiul este permisiv livingul si diningul pot fi organizate in parti adiacente. Trebuie evitate discontinuitati ale spatului si lipsa unei legaturi puternice in plan vizual intre cele doua functiuni.
Pardoseala se prezinta ca o suprafata continua ce va primi ulterior, la suprafata ei, ca element de accent, utilizat pentru marcare, un covor cu dimensiuni reduse. Pentru a amplifica senzatia de confort, pardoseala poate fi realizata din parchet laminat, a carui culoare surprinde calitatile de relaxare, in plan vizual, specifice lemnului natur.

Citeste si:  Comuniune cu natura. O baie in stil minimalist

Scaunele din dining constituie principalul element caracterizat prin posibile legaturi, in perspectiva estetica, ce se pot stabili in raport cu zona de zi. Daca pentru living am optat pentru o canapea in nuante de crem, scaunele din dining pot fi acoperite cu nuante de alb, accentuand o forma intersanta si un design modern.

Cele doua zone functionale pot fi marcate si la nivelul peretilor; astfel pentru living alegem o oglinda incastrata in perete care marcheaza puternic intregul ansamblu, iar pentru dining achizitionam doua tablouri cu dimensiuni reduse care completeaza grafic atat compozitia adiacenta cat si legatura cu spatiile invecinate.

Alege confortul in amenajarile din casa ta iar rezultatul va fi unul cu adevarat benefic tie!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.