Comuniune cu natura. O baie in stil minimalist

Alternativa la agitatia zilnica, la aglomeratie, stres, opulenta, zgomot, varietate, stridenta este reprezentata de o baie amenajata intr-un stil minimalist, intr-un decor ce surprinde legaturi trainice, inchegate intre formele regulate, drepte si cele organice, curbe.

Spatiul este amenajat intr-o maniera delicata si rafinata, sfidand barierele geometrice, spre a trece dincolo de limitele curente, spre forme ce se combina in imagini desavarsite functional si estetic. Pentru jocul propus, spatiul dispune de un numar redus de materiale, pe care, insa, le face sa lucreze impreuna sub forma unor piese independente formal, dar dependente de cadrul artistic.

Obiectele se depersonalizeaza, ascunzindu-se in simboluri, culori si forme, lasind loc interpretarilor dar si aprecierilor estetice. Prin tratarea pardoselii si prin schemele de dispunere a corpurilor de mobilier se genereaza un traseu spatial care accentueaza fiecare punct forte al amenajarii: zona de relaxare si cea de infrumusetare: lavoar – oglinda. Pardoseala este reprezentata de un parchet laminat, care a fost tratat impotriva infiltrarii apei, baia fiind prin excelenta un mediu umed.

Citeste si:  Cum amenajam camera de oaspeti

Piesa vedeta a baii este cada. Ea troneaza in acest spatiu amplu, fiind singura dintre toate elementele de mobilier, respectiv finisaj, care „a indraznit” sa-si schimbe pozitia, etalind o imagine ce tradeaza o continua miscare. Intreaga ambientare sustine de fapt motivul naturii, relevat prin lipsa unei perfectiuni formale desavarsite. In acest sens, imperfectiunea creaza echilibrul intalnit in natura, jocul liniilor este firesc si captivant, amenajarea devine degajata, in comuniune directa cu mediul exterior caruia nu i se subordoneaza, ci ii este egal, cei doi termeni raportindu-se in relatie de complementaritate..

Pentru a respecta necesitatea si conditia de relaxare pe care trebuie sa o indeplineasca acest spatiu, in cadrul decorului prezentat s-a lucrat cu nuante neutre, cu tonuri deschise, optimiste, vesele, generatoare de buna dispozitie si confort.

Culoarea placuta a lemnului creeaza senzatia de siguranta, iar trecerea spre placile ceramice crem care inconjoara vana se realizeaza intr-o maniera ce nu bruscheaza intregul ansamblu.
In scopul unei utilizari rationale atat functional cat si estetic a spatiului, se lucreaza cu niveluri diferite. Nivelul 0 asigura stabilitatea si relatia cu vecinatatea, Nivelul 1 se deschide spre zona infinita a cerului, trimitind la meditatie si relaxare si, nu in cele din urma, Nivelul -1, care accentueaza ideea de patrundere, profunzime, separare de spatiul profan, citadin, supus unor incarcari psihice si afective obositoare, de trecere spre un spatiu pulsatil, generator de energie.

Citeste si:  Protejare canapele din piele

Minimalismul formal este punctat si prin simpla prezenta a unui elemnt de mobilier care trimite spre functiunea traditionala a scaunului sau a banalei banci. Spatiul capata amploare prin dispunerea unei benzi – oglinda atat pe latura longitudinala cat si pe cea transversala.

Placarea cu placi ceramice din zona cazii nu ramane izolata, ci este intarita estetic printr-o suprafata la nivelul peretilor, acoperita cu acelasi material de finisaj, prezent insa intr-o forma schimbata. Placarea cu inaltimea de 1 metru, dispusa pe verticala, „raspunde” scandurilor incluse in bancile frontale vanei printr-o „linie” trasata cu o grosime atent studiata, a carei functiune este aceea de a ingloba lavoarul. Functiunea de depozitare este „bifata” printr-un „box” de lemn in culoarea lavoarului, venit ca raspuns estetic pentru acesta din urma, la nivelul peretelui adiacent celui care sustine lavoarul.

Citeste si:  Tendinte in decoratiuni interioare

Cromoterapia ca arta dar si ca stiinta este folosita in tratarea afectiunilor sistemului nervos, in combaterea stresului si a oboselii psihice. Amenajarea prezentata face uz de termenii folositi in acest proces, prin dispunerea a patru dispozitive de iluminat in cele patru puncte care delimiteaza perimetrul virtual al cazii.

Pune accent pe relaxare, purificare si descatusare de problemele cotidiene si lasa-te sedusa de armonia unui decor inedit!


2 Comentarii
  1. baia este pentru mine locul de relaxare dupa o zi grea si citesc foarte atenta tot ce tine de designul salii de baie. din pacate, insa, cam tot ce se propune se potriveste unei bai dintr-o casa/vila, caci baile astea din apartamentele de la bloc su cativa metri patrati si niciun pic de loc de initiativa

  2. mie imi plac nuantele naturale insa nu neutre, combinatiile de rosu-alb, verde deschis-alb, galben-oranj, astea mi se par superbe pentru o baie, te incarca instant cu energie . relaxarea o poti avea in coltul de citit al camerei de zi, sau intr-un sezlong sau hamac pe balcon (pentru norocosii cu balcon mare 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.