
„Avand in vedere ca este foarte cald si avem nevoie de vitamine, m-am gandit ca ar fi bine sa trimit cateva retete usoare si pline de energie”, ne spune Hantea, una din cititoarele noastre, care ne-a trimis multe, multe retete interesante de salate. Am ales pentru voi cateva dintre ele.
Salata de pastai de mazare cu ochiuri
400 de grame de pastai de mazare
4 oua
1 rosie
40 de grame de parmezan
1 lamaie
150 ml de smantana lichida
1 lingura cu otet
1 lingura cu mustar dulce
sare
piper proaspat macinat
• Curata atele pastailor de mazare si pune pastaile la fiert timp de 5 minute, in apa clocotita, cu putina sare, dupa care le poti introduce intr-o baie de apa foarte rece, pentru a opri fierberea. Sau, daca, sunt de la borcan, le scurgi bine si le pui deoparte.
• Intr-o cratita, pune otetul la fiert intr-un litru de apa. Sparge ouale, pe rand, intr-o ceasca, si, din aceasta, lasa-le sa alunece usor in cratita, imediat ce apa incepe sa clocoteasca. Dupa ce au fiert 4 minute, scoate-le cu spumiera, scurge-le si pune-le deoparte. Cu un cutit, razuieste parmezanul in forma de solzisori si taie rosia in cubulete, indepartandu-i semintele. Apoi rade coaja de lamaie.
• Prepara sosul: stoarce o lamaie si pune sucul obtinut intr-un bol, adaugand mustar, sare, piper si smantana, si amestecand bine compozitia pentru sos.
• Asaza pastaile de mazare pe 4 farfurii, punand in mijloc cate un ou ochi, pregatit romaneste (dupa ce ai spart oul, lasa continutul acestuia sa alunece usor chiar la suprafata apei si asteapta sa fiarba 1-2 minute, pana cand se coaguleaza albusul, galbenusul ramanand moale). Deasupra, presara parmezan, asaza cubuletele de rosii si acopera totul cu sos. Orneaza cu cojile de lamaie. Se serveste imediat.
Salata greceasca
1 salata verde creata
1 ceapa rosie, taiata felii
1 ceasca de masline negre
1 ardei gras, taiat fasii
1 gogosar, taiat fasii
2 rosii mari, feliate
1 castravete, taiat rondele
1 ceasca de cubulete feta
6 linguri cu ulei de masline
1 lingurita cu oregano
zeama de la o lamaie
piper negru, dupa gust
• Amesteca intr-un bol salata, ceapa, maslinele, ardeii, rosiile, castravetele si feta.
• Amesteca uleiul cu oregano, zeama de lamaie si piperul intr-un vas separat, apoi adauga sosul astfel format peste amestecul din bol. Amesteca bine si serveste.
Salata cu pui si ciuperci
1 salata verde creata, taiata
1 rosie mare, feliata
2 castraveti mici, curatati si feliati
1 lingurita cu rondele de usturoi
fasii de pui fiert, dupa gust
1 cutie cu ciuperci
1/2 ceasca crutoane
Pentru sos:
1/2 ceasca de ulei
1/2 ceasca de iaurt
1 lingurita cu mustar
1 lingurita de otet
1/2 lingurita sare
piper, dupa gust
• Amesteca toate ingredientele, in afara crutoanelor.
• Combina toate ingredientele pentru dressing, adaugandu-l apoi peste salata.
• Amesteca bine, adauga crutoanele si serveste!
Salata germana cu cartofi
8 cartofi decojiti si taiati felii
8 felii subtiri de sunca slaba
1 ceasca masline verzi
2 lingurite otet
1/2 ceasca patrunjel verde tocat
4 cepe verzi (sau rosii) taiate rondele
sare si piper, dupa gust
• Pune la fiert cartofii intr-o oala mare cu apa si putina sare. Dupa ce s-au fiert, lasa-i sa se raceasca.
• Taie-i apoi cubulete, adauga sunca, maslinele, patrunjelul si ceapa rondele. Amesteca otetul cu sarea si piperul si adauga-le salatei, dupa care poti servi.
Salata de rosii dulce-acrisoara
7 rosii
1 ceapa mica
1/2 ceasca zahar
1/2 ceasca otet
1/2 ceasca ulei
sare si piper, dupa gust
• Taie rosiile felii si ceapa rondele.
• Pune-le intr-un castron mare si adauga zaharul, otetul, uleiul, sarea si piperul. Esti libera sa ajustezi cantitatile, in functie de preferintele tale. Salata se serveste la temperatura camerei.
Salata picanta de pepene galben
100 g pepene galben;
50 g castraveti de salata.
Pentru sos:
1 lgt. ceapa taiata cubulete;
1 lg. ulei;
1 lg. lapte batut;
1 lgt. suc proaspat de lamaie;
sare de mare;
piper;
cateva picaturi de miere;
praf de enibahar;
curry.
• Pepenele si castravetii se curata de coaja si se taie cubulete mici.
• Se prepara sosul din ceapa, ulei, lapte batut si suc proaspat de lamaie. Se condimenteaza si apoi se toarna peste salata. Se serveste imediat.
Salata de ceapa
4 cepe dulci;
10 ridichi mici de luna;
2 lg. arpagic.
Pentru sos:
3 lg. ulei de masline;
1 lg. sana;
1 lg. drojdie uscata;
sare de mare;
piper.
• Se curata cepele de foile uscate si se taie in rondele foarte fine. Ridichile de luna se rad pe razatoarea mica. Arpagicul se curata si se taie in rondele.
• Se pregateste sosul din ingredientele de mai sus si se amesteca cu ceapa, ridichile si arpagicul. Se lasa timp de ½ ora sa se patrunda, apoi se poate servi.
Mhhh cu adevarat bune aceste retete, unele dintre ele le am probat altele sunt noi si le voi incerca cu siguranta.
Vara sa nu uitati si sa va hidratati corespunzator