fbpx

Salate de vara

„Avand in vedere ca este foarte cald si avem nevoie de vitamine, m-am gandit ca ar fi bine sa trimit cateva retete usoare si pline de energie”, ne spune Hantea, una din cititoarele noastre, care ne-a trimis multe, multe retete interesante de salate. Am ales pentru voi cateva dintre ele.

Salata de pastai de mazare cu ochiuri

400 de grame de pastai de mazare
4 oua
1 rosie
40 de grame de parmezan
1 lamaie
150 ml de smantana lichida
1 lingura cu otet
1 lingura cu mustar dulce
sare
piper proaspat macinat

• Curata atele pastailor de mazare si pune pastaile la fiert timp de 5 minute, in apa clocotita, cu putina sare, dupa care le poti introduce intr-o baie de apa foarte rece, pentru a opri fierberea. Sau, daca, sunt de la borcan, le scurgi bine si le pui deoparte.
• Intr-o cratita, pune otetul la fiert intr-un litru de apa. Sparge ouale, pe rand, intr-o ceasca, si, din aceasta, lasa-le sa alunece usor in cratita, imediat ce apa incepe sa clocoteasca. Dupa ce au fiert 4 minute, scoate-le cu spumiera, scurge-le si pune-le deoparte. Cu un cutit, razuieste parmezanul in forma de solzisori si taie rosia in cubulete, indepartandu-i semintele. Apoi rade coaja de lamaie.
• Prepara sosul: stoarce o lamaie si pune sucul obtinut intr-un bol, adaugand mustar, sare, piper si smantana, si amestecand bine compozitia pentru sos.
• Asaza pastaile de mazare pe 4 farfurii, punand in mijloc cate un ou ochi, pregatit romaneste (dupa ce ai spart oul, lasa continutul acestuia sa alunece usor chiar la suprafata apei si asteapta sa fiarba 1-2 minute, pana cand se coaguleaza albusul, galbenusul ramanand moale). Deasupra, presara parmezan, asaza cubuletele de rosii si acopera totul cu sos. Orneaza cu cojile de lamaie. Se serveste imediat.

Salata greceasca

1 salata verde creata
1 ceapa rosie, taiata felii
1 ceasca de masline negre
1 ardei gras, taiat fasii
1 gogosar, taiat fasii
2 rosii mari, feliate
1 castravete, taiat rondele
1 ceasca de cubulete feta
6 linguri cu ulei de masline
1 lingurita cu oregano
zeama de la o lamaie
piper negru, dupa gust

• Amesteca intr-un bol salata, ceapa, maslinele, ardeii, rosiile, castravetele si feta.
• Amesteca uleiul cu oregano, zeama de lamaie si piperul intr-un vas separat, apoi adauga sosul astfel format peste amestecul din bol. Amesteca bine si serveste.

Salata cu pui si ciuperci

Citeste si:  Un pranz belgian: Supa de rosii cu mini-perisoare si chiftele inabusite in bere

1 salata verde creata, taiata
1 rosie mare, feliata
2 castraveti mici, curatati si feliati
1 lingurita cu rondele de usturoi
fasii de pui fiert, dupa gust
1 cutie cu ciuperci
1/2 ceasca crutoane
Pentru sos:
1/2 ceasca de ulei
1/2 ceasca de iaurt
1 lingurita cu mustar
1 lingurita de otet
1/2 lingurita sare
piper, dupa gust
• Amesteca toate ingredientele, in afara crutoanelor.
• Combina toate ingredientele pentru dressing, adaugandu-l apoi peste salata.
• Amesteca bine, adauga crutoanele si serveste!

Salata germana cu cartofi

8 cartofi decojiti si taiati felii
8 felii subtiri de sunca slaba
1 ceasca masline verzi
2 lingurite otet
1/2 ceasca patrunjel verde tocat
4 cepe verzi (sau rosii) taiate rondele
sare si piper, dupa gust
• Pune la fiert cartofii intr-o oala mare cu apa si putina sare. Dupa ce s-au fiert, lasa-i sa se raceasca.
• Taie-i apoi cubulete, adauga sunca, maslinele, patrunjelul si ceapa rondele. Amesteca otetul cu sarea si piperul si adauga-le salatei, dupa care poti servi.

Salata de rosii dulce-acrisoara

7 rosii
1 ceapa mica
1/2 ceasca zahar
1/2 ceasca otet
1/2 ceasca ulei
sare si piper, dupa gust
• Taie rosiile felii si ceapa rondele.
• Pune-le intr-un castron mare si adauga zaharul, otetul, uleiul, sarea si piperul. Esti libera sa ajustezi cantitatile, in functie de preferintele tale. Salata se serveste la temperatura camerei.

Citeste si:  Cum decoram casa de Craciun?

Salata picanta de pepene galben

100 g pepene galben;
50 g castraveti de salata.

Pentru sos:

1 lgt. ceapa taiata cubulete;
1 lg. ulei;
1 lg. lapte batut;
1 lgt. suc proaspat de lamaie;
sare de mare;
piper;
cateva picaturi de miere;
praf de enibahar;
curry.

• Pepenele si castravetii se curata de coaja si se taie cubulete mici.

• Se prepara sosul din ceapa, ulei, lapte batut si suc proaspat de lamaie. Se condimenteaza si apoi se toarna peste salata. Se serveste imediat.

Salata de ceapa
4 cepe dulci;
10 ridichi mici de luna;
2 lg. arpagic.

Pentru sos:

3 lg. ulei de masline;
1 lg. sana;
1 lg. drojdie uscata;
sare de mare;
piper.

• Se curata cepele de foile uscate si se taie in rondele foarte fine. Ridichile de luna se rad pe razatoarea mica. Arpagicul se curata si se taie in rondele.

• Se pregateste sosul din ingredientele de mai sus si se amesteca cu ceapa, ridichile si arpagicul. Se lasa timp de ½ ora sa se patrunda, apoi se poate servi.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.