fbpx

Zece reguli de amenajare a bucatariei

Nicio alta incapere din casa nu necesita mai multa atentie decat bucataria, atunci cand vine vorba de organizare, spatii de depozitare si zone utile. Daca nu aveti de la bun inceput o strategie sanatoasa, s-ar putea sa va faceti viata mai grea de fiecare data cand trebuie sa gatiti, sa faceti curatenie si, desigur, sa luati masa. Va prezentam mai jos 10 reguli importante pentru o buna organizare a bucatariei:

1. Debaraseaza
Tot ce nu-ti foloseste trebuie eliminat. Vei spune ca iti trebuie orice. Nu e asa: ia la rand toate obiectele pe care le tii in bucatarie si pastreaza-le doar pe acelea care iti sunt utile in bucatarie, nu in alte incaperi.

2. Dulapurile
Daca iti cumperi mobila, incearca s-o faci pe comanda si cere dulapuri pana in tavan. Chiar daca va fi greu de ajuns la rafturile superioare, creezi un spatiu de depozitare foarte bun pentru acele obiecte pe care le folosesti o data sau de doua ori pe an. Daca mobila ta de bucatarie nu are suficiente dulapuri, incearca sa folosesti mobila care teoretic nu are legatura cu bucataria, precum rafturile pentru carti sau panopliile.

Citeste si:  Florile toamnei

3. Carligele si atarnatoarele
Pentru a economisi spatiul, atarnati cat mai multa vesela pe carlige – sub rafturi, de exemplu. Canile si cestile de cafea stau mult mai bine atarnate decat tinute pe polita. La fel, multe din ustensilele de bucatarie sunt prevazute cu gauri special pentru a putea fi atarnate.

4. Benzile magnetice
Pe interiorul usilor dulapurilor sau chiar pe perete puteti lipi benzi magnetice, pe care sa puteti pune cutite sau alte obiecte metalice de mici dimensiuni.

5. Sertarele
Niste sertare bine organizate sunt o comoara intr-o bucatarie. Sertarul pentru condimente sau cel pentru ustensile de bucatarie trebuie puse de la bun inceput intr-o ordine logica, daca vreti sa gasiti plicul cu oregano inainte sa plece musafirii…

Citeste si:  Avem copil adolescent. Cum isi aranjeaza camera?

6. „Farmacia” esentiala
Borcanasele cu zahar, sare, piper si alte materii prime de uz frecvent ar trebui sa aiba un loc in fata, cat mai aproape de spatiul de gatit, sa fie etichetate si usor de recunoscut.

7. Peretii
Sunt un loc care va poate aduce acel spatiu pe care nu mai stiti de unde sa-l luati. Folositi-i cu incredere, pentru a atarna de ei cat mai multe vase, ustensile, tigai si oale, sticle si borcane, carti de bucate etc.

8. Gunoiul
Cam toata lumea tine gunoiul ascuns acum, asa ca nu aceasta ar fi principala sugestie. Ideea este ca locul galetii de gunoi sa fie bine ales, in apropiere de aragaz si de blatul de gatit, pentru a face cat mai putina mizerie atunci cand aruncati resturile.

Citeste si:  Falsa ciorba de burta si peste in sos de otet

9. Electrocasnicele incorporate in mobila
Pe cat posibil, folositi-le, vor avea efect atat din punct de vedere estetic, dar si practic. Folositi cat mai mult din zona de sub blatul de gatit.

10. Spatiul pentru „altele”
Oricat de bine ati organiza bucatarie, vor aparea mereu lucruri care nu-si au locul nicaieri: pixuri, plicuri cu facturi, chei etc. Prevedeti acest lucru si faceti un loc special pentru aceste lucruri: un cos sau un sertar dedicat numai lor. Preferabil ar fi sa aveti si un panou de pluta unde sa puteti prinde in piuneze diversele notite, post-it-uri si alte hartii care sa va sara in ochi, precum facturile care trebuie platite.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.